Vinari iz srca Srijema izronili ‘morsko’ vino za jačanje izvoza

Autor: Marta Duić , 12. kolovoz 2019. u 21:59
Graševina Velika berba 2011, izronjena je iz mora/ Nikola Turina

Šestotinjak butelja Graševine Velika berba 2011 na dodatnom odležavanju i dozrijevanju na 22 metara dubine u uvali Ike.

Iločki podrumi izronili su počekom kolovoza kavez s vinom odležanim pod morem na dubini većoj od 20 metara na rubu podmorskog izvora slatke vode.

U pitanju je Graševina Velika berba 2011 koja je u uvali Ike na sjevernom Jadranu položena prije godinu dana na dodatno odležavanje i dozrijevanje na mjestu gdje izvire vrulja.

"Potopljeno" je svega 1100 butelja graševine s terroira Principovac, glavne enologinje Vere Zima i Starog podruma iz 1450., a dodatno su dozrijevale u Jadranskom moru od 5. kolovoza 2018. do 3. kolovoza 2019. Iz Iločkih podruma objašnjavaju kako je u pitanju prvo vino iz te sjajne berbe 2011. godine koje je odležavalo na 22 metra dubine s konstantom temperaturom od 7°C.

Još jedan kavez graševina je u moru, a prvih šestotinjak butelja sprema se za plasman na tržište. Kako kažu, prodaja ovog vina usmjerena je prema izvozu.  Iločki podrumi imaju 350 hektara vinograda te godišnje proizvode 4,5 do 5 milijuna litara vina.

U dva vinska podruma više od pet stotina godina stvaraju i vina, čuvaju dragocjenu arhivu u kojoj su i boce arhivskog traminca s krunidbe na engleskom dvoru, a od dalekih vanjskih tržišta našli su put do Japana, Kanade, Dubaiju i Tajlanda.

Komentirajte prvi

New Report

Close