Villa Dubrovnik riješila spor sa zemljištem, kreće u projekt luksuznih vila

Autor: Marija Crnjak , 23. veljača 2023. u 07:00
Foto: VILLA DUBROVNIK

Europrojekt odustao od potraživanja dvostrukog iznosa predujma, a vraćena im je kapara.

Hotel Villa Dubrovnik kreće u projekt gradnje luksuznih turističkih vila na lokaciji Sveti Jakov, i to na vlastitom zemljištu koje je bez tereta, nakon što je u ponedjeljak nagodbom riješena pravna zavrzlama s tvrtkom Europrojekt. Zasad nema detalja o projektu, a u Villi Dubrovnik obećavaju da će svoje ideje na vrijeme predstaviti lokalnoj zajednici.

Kako stoji na u jučerašnjoj objavi na Zagrebačkoj burzi, temeljem nagodbe između Ville Dubrovnik i Europrojekta, Trgovački sud u Dubrovniku u ponedjeljak je donio presudu kojom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Europrojekt, te ukinuo sve terete na spomenutom zemljištu.

Pravna zavrzlama
To je epilog priče o pokušaju prodaje navedenog zemljišta tvrtki Europrojekt, koja od sklapanja kupoprodajnog ugovora s hotelom početkom 2021. godine nikad nije uplatila traženi iznos, a Villu Dubrovnik je prije samo tjedan dana tužila jer joj nisu htjeli vratiti kaparu od milijun eura. Nagodbom je Europrojekt odustao od potraživanja dvostrukog iznosa predujma, a Villa Dubrovnik pristala im je vratiti kaparu, iako su do prije neki dan tvrdili da za povrat nema osnove.

Lončar Stražičić

Planirani razvoj projekta luksuznih vila na Svetom Jakovu još je u inicijalnoj fazi, svoje ćemo ideje prethodno javno prezentirati svim uključenim i zainteresiranim dionicima.

Radi se o trenutačno neoperativnim zemljištem na Svetom Jakovu, ukupne površine 6675 kvadratnih metara. Pokušaj prodaje zemljišta, s ciljem očuvanja financijske stabilnosti društva, pokrenut je usred Covid pandemije, a ugovorom o kupoprodaji s Europrojektom propisano je da se zemljište proda za 4,2 milijuna eura plus PDV.

Tad je Villa Dubrovnik još bila u vlasništvu turske Grupe Dogus, da bi ju u ljeto 2021., pritisnuti posljedicama Covid krize, prodali grupi osam domaćih mirovinskih fondova. S ciljem isplate cjelovite kupoprodajne cijene, Villa Dubrovnik je 6. listopada 2021. pristupila potpisivanju Ugovora o dugoročnom kreditu i Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine (hipoteke) na nekretnini u svojstvu založnog dužnika, i tim ugovorom je hotelu trebala biti isplaćena kupoprodajna cijena najkasnije do 15. listopada 2021., te se nakon isplate trebala zasnovati hipoteka.

No, do isplate nikad nije došlo. U izvještaju Ville Dubrovnik o poslovanju za 2021. navodi se da su Društvo i Grupa tijekom 2021. priznali prihod u iznosu 7,4 milijuna kuna temeljem uplaćene kapare za prodaju zemljišta u prethodnim razdobljima.

Tamo podsjećaju da je kupac temeljem ugovora imao obvezu do određenoga roka uplatiti razliku kupoprodajne cijene, te u suprotnom gubi kaparu. No, budući da je kupac prekršio ugovor i propustio ispuniti svoju obvezu, Grupa je priznala prihode od naplate šteta sukladno ugovornom pravu.

Dosegnuta željena površina
No, ipak su popustili. Kako u jučerašnjem priopćenju ističu iz Ville Dubrovnik, sudskim rješenjem je potvrđeno vlasništvo Ville Dubrovnik na navedenim nekretninama, obavljen je povrat ranije uplaćene kapare u iznosu od milijun eura, a Villa Dubrovnik ujedno je postigla i željeno strukturiranje zemljišnih čestica.

Naime, zamjenom i prodajom manjih dijelova nekretnina s vlasnicima susjednih nekretnina, a koji su u partnerskom odnosu s tvrtkom Europrojekt, dosegnuta je tražena minimalna površina koja će Villi Dubrovnik omogućiti razvoj planiranog projekta luksuznih vila na svim česticama u svom vlasništvu, što ranije nije bio slučaj.

”Planirani razvoj projekta luksuznih vila na Svetom Jakovu trenutačno je još u inicijalnoj fazi, a uvjereni smo da bi svojim sinergijskim potencijalom mogao pružiti dodatnu vrijednost ukupnoj turističkoj ponudi našeg grada.

Naravno, kao društveno odgovorna tvrtka koja u obzir uzima interes i mišljenje javnosti, svoje ćemo ideje prethodno javno prezentirati svim uključenim i zainteresiranom dionicima, a u suradnji s gradskim tijelima nadležnima za prostorno planiranje osigurati i poštivanje svih relevantnih propisa koji definiraju gradnju na području Svetog Jakova”, izjavila je Mirna Lončar Stražičić, predsjednica uprave Ville Dubrovnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close