VIDEO: Rijeka bi mogla dobiti novo atraktivno prijevozno sredstvo

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2019. u 10:05
Foto: Getty Images / Pixsell

Idejni začetnik ziplinea je Eris Marotti, poznati riječki poduzetnik i vlasnik tvrtke Octopus Rijeka d.o.o.

Među idejnim rješenjima urbanih intervencija pripremljenih kroz programski pravac »Slatko i slano« projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture kao apsolutna atrakcija izdvaja se projekt ziplinea s Trsata kroz kanjon Rječine do zgrade Exportdrva. Iako među projektima »Slatkog i slanog« nije do kraja definirano koji će se od njih zaista i realizirati, projekt riječkog ziplinea jedan je od onih koji su blizu tome da ne ostanu samo ideja na papiru nego i da se ostvare, piše Novi list.

Idejni začetnik ziplinea je Eris Marotti, poznati riječki poduzetnik i vlasnik tvrtke Octopus Rijeka d.o.o. za izvođenje radova na visinama koja se, između ostalog, već duže vrijeme bavi upravo i izradom ziplineova.

– Još prije nekoliko godina mi je ta ideja pala na pamet, imali smo i neke inicijalne sastanke s nadležnima, ali je sve skupa bilo malo zapelo. Onda se pojavila mogućnost da ta ideja uđe kroz »Slatko i slano« u projekt EPK i sada je ta ideja svakim danom sve bliže realizaciji – objašnjava nam Marotti dok preko zidina Trsatske gradine gledamo predviđene pravce kretanja buduće riječke atrakcije.

Ukupna dužina ziplinea bila bi oko 2000 metara, od čega na prvi dio od Trsata do Katarine otpada 300-tinjak metara, a ostatak je vožnja do Exportdrva. Cijeli put ne bi trajao više od 5 minuta, a maksimalna brzina bila bi oko 50 kilometara na sat.

– Vjerujem da to može biti uspješan projekt koji bi Rijeku mogao izdvojiti od ostalih gradova. Radili smo, primjerice, zipline u dolini Čikole, trenutno radimo u Skopju u samom centru grada. Ovaj riječki bi bio poseban jer spaja neke poznate kulturno-povijesne lokalitete poput Trsata i Katarine s industrijskom baštinom i prirodom, a sve kroz projekt Europske prijestolnice kulture – kaže Marotti.

Komentirajte prvi

New Report

Close