VIDEO: Prvi put u javnosti prikazano kako će izgledati novi zagrebački kvart

Autor: Marija Crnjak , 22. travanj 2021. u 11:13
FOTO: Screenshot/Youtube

U sklopu Europske konferencije o arhitektonskim politikama Reuse Architecture, upravo je premijerno predstavljen video prikaz urbane revitalizacije prostora bivše tvornice Gredelj.

U sklopu Europske konferencije o arhitektonskim politikama Reuse Architecture, upravo je premijerno predstavljen video prikaz urbane revitalizacije prostora bivše tvornice Gredelj, zone između glavnog zagrebačkog željezničkog i autobusnog kolodvora u strogom centru grada.

Kako je prilikom predstavljanja istaknuo arhitekt Marko Dabrović iz Studija 3LHD, film se bazira na studijama i javnim izlaganjima na kojima su od 1995. do danas radili brojni stručnjaci iz različitih područja: Studio 3LHD, nizozemsko-hrvatski studio De Architekten Cie., PwC Adwisory, Colliers International, HDC, Institut IGH i MS Partners.

Rješenje, koje je izrađeno na inicijativu Europske banke za obnovu i razvoj, uključuje novu izgradnju i revitalizaciju industrijske baštine veličine 420.000 m2. Studija je zamišljena kao poveznica s obnovom središta grada nakon velikog potresa, koja će konačno povezati sjever i jug Zagreba. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako vješto manipulirate prikazom. Iz ptičje perspektive zavaravate gledatelja da će područje biti oaza zelenila. No spuštanjem na perspektivu pješaka već vidimo da će većina ‘javnog prostora’ biti ništa drugo nego staromodna, beživotna betonjara – veliki betonski platoi bez ikakvih smislenih sadržaja koji će se užariti po ljeti, površinski veliki da Airbus A330 možeš komotno staviti i još ti ostane betona sa strane. Katastrofa, neinovativna, anti-ekološka komercijalna mrlja kojom ćete trajno narušiti područje koje je imalo veliki potencijal. Sramota tko se danas naziva arhitektom! Ne pratite moderne trendove, ne pratite potrebe građana – samo sebi dižete ružne, beživotne spomenike!

New Report

Close