Veterina istražuje utjecaj zaraženih na kućne ljubimce, pozvali građane na sudjelovanje

Autor: Marija Crnjak , 27. siječanj 2021. u 09:48
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj infekcije koronavirusa na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pozvao je na svojim stranicama zainteresirane građane za sudjelovanje u istraživanju utjecaja boravka kućnih ljubimaca u kućanstvima s COVID-19 pozitivnim vlasnicima na njihovo zdravlje. Kako pojašnjavaju, svakodnevni porast broja novooboljelih ujedno prati i veća mogućnost infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom. Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj infekcije koronavirusa na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat. Istovremeno, nedostatne znanstvene spoznaje izazivaju zabrinutost vlasnika i opće javnosti.

“Vlasnicima želimo ponuditi mogućnost kliničkog pregleda kućnih ljubimaca u cilju ustanovljavanja znakova infekcije dišnog sustava te testiranje kućnih ljubimaca na prisutnost SARS-CoV-2 protutijela. Na Klinikama Veterinarskog fakulteta kućnim ljubimcima napravit ćemo klinički pregled, uzeti  uzorke krvi, obriske sluznica te rendgensku pretragu”, pojašnjavaju.

Kako bi se vlasnici kućnih ljubimaca prijavili za sudjelovanje u istraživanju, potrebno je imati pozitivni nalaz vlasnika ili ukućana (PCR ili brzi antigenski test) na covid-19, dokaz o vlasništvu nad životinjom te ispuniti upitnik koji prilažu. Upitnik je nešto opsežniji te se sastoji od dva dijela: podaci o životinji te podaci o vlasniku i članovima kućanstva koji su bili zaraženi. “Podaci iz ovog upitnika izuzetno su nam važni da bismo mogli dati smjernice vlasnicima u budućnosti, kako najbolje zaštititi svoga ljubimca od infekcije. Naglašavamo da su svi podaci iz ispunjenog upitnika povjerljivi i biti će prikupljeni i čuvani u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka”, kažu na Veterini,uz napomenu da će se pregled i testiranje kućnih ljubimaca čiji su ukućani trenutno pozitivni i u izolaciji provesti tek nakon proteka propisanog perioda izolacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close