Veliki odaziv hrvatskih nakladnika za najveći dječji sajam knjige na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2024. u 09:44
FOTO: HGK

Čelni ljudi Zajednice nakladnika i knjižara HGK na konferenciji za medije predstaviti su događanja koja su u planu u sljedećih nekoliko mjeseci – Sajam dječje knjige Bologna, Sajam Sarajevo, Noć knjige i akcija Knjiga svima i svuda (KSS) te Panonski festival knjige (PFK) – Osijek.

“Nakladnička i knjižarska branša stabilno posluje s rastom prihoda 19 posto u odnosu na prošlu godinu, a tom rastu doprinose i sajmovi i festivali koje organizira s nizom partnera i ZNK HGK. Za sve imamo krovnu potporu Ministarstva kulture i medija, ali i gradova Osijek, Split, te niza drugih institucija u kulturi s  ciljem inkluzivnog povezivanja od autora pa do čitatelja. Ovogodišnje aktivnosti pokrivaju osam projekata, od čega vam sada predstavljamo aktivnosti koje će se odviti do ljeta“, osvrnuo se uvodno na stanje u nakladničkoj djelatnosti Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Od proljetnih događanja u organizaciji Zajednice, prvi dolazi Sajam dječje knjige u Bologni, najveći svjetski sajam dječjih knjiga, slikovnica i ilustracije, ali i multimedijalnog sadržaja te novih trendova u izdavaštvu za djecu i mlade. Velik odaziv nakladnika za Bolognu nagrada je organizatorima Hrvatskoj gospodarskoj komori i ZNK HGK, koji se na ovaj značajan sajam vraćaju nakon 18 godina. Na nacionalnom štandu Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, od 8. do 11. travnja na 32 m2 nastupit će 27 nakladnika, od stripa, slikovnica pa do dječjih romana te 20 ilustratora. Hrvatski ilustratori u Bologni predstavit će se preko glavnog vizuala koji je izradila Vendi Vernić, dobitnica nagrade za mlade ilustratore na bolonjskom sajmu 2018. godine.

“Motiv cijelog nastupa je hrast, drvo koje je simbol kontinentalne Hrvatske, ali i hrvatske i slavenske mitologije. Ovaj je sajam poslovnog karaktera, gdje se prodaju prava u druge zemlje, te time širi naša kultura i identitet diljem svijeta”, kaže Saša Krnic iz Ibis-grafike, članica ZNK HGK i voditeljica nacionalnog štanda HGK na sajmu u Bologni.

Komentirajte prvi

New Report

Close