Vedriš: Euro će biti ‘zaklon’ na koji se može računati

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2022. u 10:25
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Akademska godina na Effectusu počela predavanjem o utjecaju promjene valute na osobne i poslovne financije.

Do ulaska u eurozonu 1. siječnja 2023. Hrvatskoj više ne predstoje nikakva iznenađenja, istaknuto je u ponedjeljak na predavanju “Utjecaj uvođenja eura na osobne i poslovne financije”, održanom u povodu otvorenja nove akademske godine poduzetničkih studija visokog učilišta Effectus.

Viceguverner HNB-a Michael Faulend istaknuo je da se već godinu dana provode operativno-tehničke pripreme, što je dovoljno rano kako bi svi dionici u procesu bili i “više no spremni”.

Hrvati oko 35 milijardi kuna “drže u madracima”, a je li primjećeno da građani, umjesto zamjene tog gotovog novca, njime kupuju nekretnine i očekuje li se “boom” do kraja godine na tom tržištu nekretnina?

Faulend kaže da će se te analize tek raditi, a nema posebnih očekivanja po pitanju jačanja aktivnosti na tržištu nekretnina.

Tri godine za kovanice
“Taj ‘boom’ događa se već nekoliko godina i to nije isključivo vezano za uvođenje eura, već za opće trendove, koje bih povezao s činjenicom da smo predugo živjeli u zoni nultih kamatnih stopa”, izjavio je Faulend.

“Ljudi koji su imali ušteđevinu tražili su alternative kako zaštititi realnu vrijednost financijske imovine, a neki su je našli u nekretninama. S obzirom na dugo razdoblje niskih kamatnih stopa, nije čudno da građani nisu imali korist od držanja te gotovine u bankama.

U razdoblju ispred nas taj gotovi novac, bez obzira je li u optjecaju ili “u madracima”, morat će se zamijeniti”, rekao je Faulend, podsjetivši da će godinu nakon uvođenja eura to moći učiniti u bankama, poslovnicama Fine i Hrvatske pošte, a nakon tog razdoblja u HNB-u.

Pritom, novčanice će se moći mijenjati trajno, a kovanice još dvije godine nakon isteka godine dana, dodao je.

Savjetnik predsjednika vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, rekao je da je Hrvatska među svim članicama eurozone najbrže ostvarila proces prilagodbe na euro. Trenutne visoke stope inflacije stvaraju dojam da su one vezane uz uvođenje eura, no Savić je pojasnio da situacija nije takva.

Lakše transakcije
Kao najbitnije u procesu uvođenja eura, Savić je apostrofirao zaštitu potrošača, no ističe i da nije bilo prijava protiv trgovaca da neopravdano podižu cijene.

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš izjavio je da je napravljeno sve ono što je po pitanju uvođenja eura trebalo “normativno, nomotehnički i formalno” odraditi.

Naveo je i da će euro u gospodarstvu olakšati transakcije, a za državu će značiti veću financijsku stabilnost, sniziti kamatne stope, a bit će i povoljniji uvjeti zaduživanja. S obzirom na trenutnu geopolitičku krizu, kaže, euro će biti “zaklon” na koji se može računati.

Komentirajte prvi

New Report

Close