Veće potpore i za uzgoj duhan tipa Viržinija – 6,25 kuna/kg

Autor: Marija Brnić , 04. ožujak 2021. u 22:00
Donesen je Program potpora za iznimno osjetljive sektore/D. Š. /PIXSELL

Za litru maslinovog ulja potpora iznosi 10 kuna, koje će se preraspodijeliti iz ukupnog fonda za taj sektor od 8,5 milijuna kuna

Programom potpora za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu Vlada je odlučila s ukupno 121 milijuna kuna pomoći uzgoj u sektorima mliječnog govedarstva i svinjogojstva, duhana i proizvodnje maslinovog ulja, te domaćeg poljoprivrednog bilja.

Raspodjela je ostala na jednakim odnosima kao iz za prethodnu godinu, pa se najviše, 51 milijun kuna, predviđa za uzgoj mliječnih krava, i to po tisuću kuna po grlu, te za uzgoj duhana, 42 milijuna kuna.

Pri tom se veće potpore predviđa za uzgoj duhan tipa Viržinija, 6,25 kuna po kilogramu, nego za duhan tipa Burley, za koji je potpora gotovo upola manja, 3,35 kuna.

Zanimljivo je i da je, pojedinačno gledano, u odnosu na prethodnu godinu rasla potpora isključivo za Virždiniju, koja je za prethodne dvije godine bila na razini od 5,25 kuna.

Za litru maslinovog ulja potpora iznosi 10 kuna, koje će se preraspodijeliti iz ukupnog fonda za taj sektor od 8,5 milijuna kuna, dok se od milijun kuna predviđenih za očuvanje domaćih sorti po hektaru može dobiti od 500 do 800 kuna, ovisno je li riječ o ratarskim i povrtnim kulturama ili višegodišnjim nasadima.

Ove potpore male vrijednosti na ukupnoj razini ostale su jednake kao za prošlu godinu, ali su za 10 milijuna kuna manje nego za 2019. Ministarstvo poljoprivrede jučer je, pak, izvijestilo da će zbog velikog interesa i kvalitetnih projekata nominiranih za potpore iz Programa ruralnog razvoja povećati potpore kroz tri operacije za 185 milijuna kuna.

Dodatnih 85 milijuna kuna usmjerit će se za “Korištenje obnovljivih izvora”, te po 50 milijuna u “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” i “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”.

Komentirajte prvi

New Report

Close