Važno je očuvati radnu sposobnost kako bi produžili radni vijek i smanjili troškove

Autor: Borivoje Dokler , 16. travanj 2020. u 22:00
Projekt je u skladu s Strateškim okvirom o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu u čijem je cilju unaprjeđenje zaštite više od 217 milijuna radnika EU

Na razini EU, ulaganja u tom području mogu donijeti visoki povrat uloženog, prosječno po stopi od 2,2 i u rasponu od 1,29 do 2,89.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) krajem 2019. godine započeo je provedbu projekta pod nazivom ‘Kineziologija rada – prevencija mišićno-koštanih poremećaja: Pravilnim navikama do očuvanja radnih sposobnosti i povećane radne učinkovitosti’. Projekt se provodi u partnerstvu s Ivančicom d.d. i Ustanovom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO.

“Naš je zajednički cilj doprinijeti unaprjeđenju zdravlja radnika i prevenciji mišićno-koštanih poremećaja i time dugoročno utjecati na očuvanje radne sposobnosti, produženje radnog vijeka i povećanje radne učinkovitosti radnika. Planiranim aktivnostima u projektu, ostvarujemo i niz specifičnih ciljeva. Kao prvo razvijamo svijest poslodavaca o važnosti edukacije zaposlenika o sigurnim i pravilnim načinima kretanja i rada na njihovim radnim mjestima, s naglaskom na proizvodne procese. Podižemo razinu svijesti radnika u proizvodnim procesima o važnosti kontinuirane svakodnevne primjene sigurnih i pravilnih načina kretanja i rada, kako na radnim mjestima, tako i u privatnom životu.

Osiguravamo javno dostupne informacije o važnosti primarne i sekundarne prevencije mišićno-koštanih poremećaja radnika u proizvodnim procesima, iz područja kineziologije rada te potičemo poslodavce na pokretanje edukacijskih radionica s radnicima”, ističu u ZOSI-ju i nadodaju kako je nemoguće izdvojiti profesiju ili područje rada koji su imuni na ozljede na radu, profesionalne bolesti i bolesti povezane s radom.

Njihova su posljedica, osim stradavanja radnika, visoki troškovi za poslodavce i društvo u cjelini. Bolesti sustava za kretanje jedne su od najčešćih bolesti vezanih za rad te su uz narušeno psihičko zdravlje, glavni uzrok odlaska u invalidsku mirovinu. Najčešća bolest vezana uz funkcioniranje sustava za kretanje je sindrom bolnih leđa, a slijedi sindrom bolnog vrata. Od sindroma bolnih leđa trajno boluje približno 18 posto svih radnika mlađih od 45 godina te oko 40 posto svih radnika starijih od 45 godina.

Educiranje i prevencija

U određenom segmentu, navedene su bolesti u izravnoj je vezi sa štetnostima radnog mjesta od kojih se ističe težak fizički rad uz ponavljajuće zakretanje trupa, saginjanje, povlačenje, guranje, dizanje ili prenošenje tereta. Posljedice višegodišnjeg pogrešnog rada često se manifestiraju kroz mehanička oštećenja, odnosno ozljeda sustava za kretanje.

Zbog sve veće učestalosti bolesti vezanih uz rad u radno aktivnoj populaciji, a posebice zbog značajnih troškova (liječenja, bolovanja, odlazaka u prijevremenu ili invalidsku mirovinu), prevencija ovih bolesti je u žarištu pozornosti poslodavaca, liječnika, različitih državnih sustava, ali i samih radnika. Potrebno je stoga utjecati na očuvanje radne sposobnosti radnika u svrhu produžetka radnog vijeka i osiguravanja potrebnih radnika na tržištu rada, uz njihovo istovremeno osposobljavanje za rad na siguran način te provođenje niza preventivnih aktivnosti.

18

posto svih radnika mlađih od 45 godina te oko 40 posto svih radnika starijih od 45 godina trajno boluje od sindroma bolnih leđa

“Projektom se educiraju poslodavci i radnici o mogućnostima očuvanja zdravlja na radnom mjestu i osvještava potreba provođenja preventivnih mjera u tu svrhu, što je u skladu sa Strateškim okvirom o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu za razdoblje od 2014. do 2020. u čijem je cilju unaprjeđenje zaštite više od 217 milijuna radnika EU od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti”, kažu u ZOSI-ju.

Ulaganje u zaštitu na radu pridonosi dobrobiti radnika, poslodavaca i društva u cjelini te je višestruko i dugoročno isplativo. Prema nedavnim procjenama na razini EU, ulaganja u tom području mogu donijeti visoki povrat uloženog, prosječno po stopi od 2,2 i u rasponu od 1,29 do 2,89.

Novi priručnik

Kao rezultat projekta nastao je priručnik ‘Kineziologija rada: Pravilni položaji i pokreti tijela u proizvodnim procesima’. Cilj priručnika je djelovanje na primarnu i sekundarnu prevenciju mišićno-koštanih poremećaja uzrokovanih ili povezanih s radom i s njima povezanih invaliditeta zaposlenika u proizvodnim procesima. U priručniku su predstavljeni najčešći mehanizmi nastanka trenutnih i postupnih ozljeda, kao i najučinkovitiji mehanizmi čuvanja zdravlja mišićno-koštanog sustava zaposlenika u proizvodnim procesima.

Koristan je materijal za edukaciju zaposlenika u proizvodnim procesima o sigurnim i ekonomičnim tehnikama obavljanja radnih zadataka sa stajališta držanja tijela radi prevencije mišićno-koštanih poremećaja i s njima povezanih invaliditeta, s namjerom djelovanja na smanjenje broja i duljine bolovanja, s ciljem doprinosa što duljem ostanku radnika u svijetu rada.Kineziologija rada naglašava kako su pravilni položaji i pokreti radnika jedna od važnijih mjera u prevenciji mišićno-koštanih poremećaja u svim proizvodnim procesima.

Završna projektna aktivnost, koja je odgođena zbog trenutne izvanredne situacije u Hrvatskoj, bit će predstavljanje priručnika poslodavcima i radnicima partnerskih organizacija Ivančice d.d. i URIHO – a, u cilju edukacije i podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i prevencije negativnih učinaka rada u proizvodnim djelatnostima.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close