‘Varteks se bori za opstanak, želimo sačuvati sve radnike’

Autor: Marija Brnić , 10. rujan 2021. u 13:23
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Babić je, kaže, uvjeren kako će kompanija prevladati trenutačne probleme prodajom nekretnina.

Nije tajna da varaždinski proizvođač odjeće Varteks, ima teškoća s poslovanjem i održavanjem likvidnosti. U takvoj poziciji su mnogi iz te proizvodnje, koja je i globalno među onima koje su jače pogođene pandemijom koronavirusa, a i tvrtka na Zagrebačkoj burzi redovito informira o stanju u društvu.

No, prije deset dana uprava je prvi put okupila radnike i izvijestila da do daljnjega neće biti u mogućnosti isplatiti plaće. Iz informacije koju su medijima dostavili zabrinuti radnici, rečeno im je da plaća neće biti do daljnjega.

Točnije, dok se ne naplati prodaja nekretnina koje tvrtka ne koristi, a koje, kako je rečeno, Varteks prodaje trgovačkom lancu Spar. Spomenuta je i mogućnost prodaje još jedne nekretnine u sklopu kompleksa od oko 200 tisuća četvornih metara kompleksa na kojemu su zapušteni Varteksovi pogoni, a za koju je zainteresiran Kaufland.

Naknadno je predsjednik Uprave Tomislav Babić, kako prenose lokalni mediji, radnike izvijestio kako će tvrtka zamoliti banke da ih ne ovrši, “ali ne može jamčiti da ih neće ovršiti teleoperateri”.

Dodatno je “sol na ranu” bila poruka da 400 od 1000 radnika trenutno nema posla, jer nema narudžbi, te da “tko ne može izdržati taj pritisak, tko ne može izdržati ovakvu financijsku situaciju, može slobodno pronaći bolji posao”.

Babić

Problem s plaćama za srpanj riješen je isplatom polovice iznosa. Drugi dio tvrtka će moći isplatiti nakon što realizira kupoprodaju nekretnina.

“Točno je da imamo problema, borimo se za opstanak”, kazao nam je Babić, uvjeren kako je riječ o trenutnoj krizi, te da će prodajom nekretnina uspjeti osigurati stabilnost. Problem s plaćama za srpanj riješen je, kaže, isplatom polovice iznosa, koji je na račune radnika trebao sjesti jučer.

Drugi dio srpanjske plaće tvrtka će moži isplatiti nakon što realizira kupoprodaju nekretnina, a Babić očekuje da će prvi ugovor biti uskoro zaključen, u narednim danima.

Iz javno dostupnih podataka, početkom lipnja Varteks je zaključio predugovor o kupoprodaji zemljišta, i to po cijeni koja je veća od one koja se vodi u poslovnim knjigama Varteksa.

Prema informaciji sa sastanka s radnicima, riječ je o 14 milijuna kuna, iz kojih bi se osiguralo sredstva za plaće i podmirenje kreditne obveze Varteksa.

Varteksov račun ni u jednom trenutku nije bio u blokadi, no da tvrtka ima teškoća s podmirenjem obveza pokazala je i nedavna objava na Zagrebačkoj burzi, koja je upozorila da joj Varteks nije uplatio obveze za prvih pola godine. Prema odgovoru iz Varteksa, radilo se o 45 tisuća kuna, čije podmirenje je također najavio provesti u dva dijela.

Državne potpore

Iz financijskog izvješća za prvo polugodište vidljivo je da je Varteksu udarac bila obustava narudžbi najvećih inozemnih partnera poput Hugo Bossa i J. Lindberga, a poslovni su prihodi pali za četvrtinu u odnosu na isto lanjsko vrijeme, kada je buknula pandemija (ostvareno je 45 milijuna kuna).

Krizu su i gubitak poslova dosad su u Varteksu nastojali pokriti potporama države za plaće zaposlenika, kojih je u prvih pola godine isplaćeno više od šest milijuna kuna.

Sada, objavila je jučer i službenim priopćenjem, svi radnike koji neće imati posla zbog narudžbi koje su na čekanju, koristit će godišnji odmor, kako bi očuvali radna mjesta. Međutim, izrada programa zbrinjavanja tehnološkog viška po Babiću nije opcija.

“Mi želimo sačuvati sve radnike, jer vjerujemo da je ovo trenutna kriza i da ćemo je prevladati”, ističe predsjednik Uprave Varteksa, poentirajući kako je osim pandemije, sadašnje stanje rezultat i dugogodišnjeg lošeg upravljanja.

U 15 godina prije vlasničke promjene i ulaska Nenada Bakića (2018.), nakupljeno je gotovo milijardu kuna gubitaka, tvrtka je visokozadužena i posljednjih godina nastoji se provesti restrukturiranje.

“Varteks je u posljednje tri godine ponovno ojačao svoju tržišnu poziciju i ima jasan plan rasta i daljnjeg razvoja poslovanja. Ispravnost naše poslovne strategije potvrđuje kontinuirani rast prodaje našeg vlastitog branda. No, za dugoročnu održivost našeg poslovanja treba financijski stabilizirati kompaniju i riješiti problem otplate ranije ugovorenih kredita”, ističe Babić.

Podsjeća da je i u takvim uvjetima tvrtka pokrenula osnivanje nove prodajne jedinice u Ljubljani, te otvorila nove dućane u Trgovačkom centru Lumini u Varaždinu, te u Mall of Split i Outlet u Zagrebu.

Stavljanje u funkciju neoperativne imovine temelj je za spas Varteksa, što će očito biti dug i mukotrpan proces.

U Varaždinu je puno skeptika hoće li se u tome i uspjeti, posebice nakon što su posljednjih mjeseci zaredale objave gašenja nekih ode preostalih tekstilnih proizvođača s dužom tradicijom, poput krapinske Kotke i požeške Orljave.

Kvart-urbana regeneracija

Ono što u cijelom slučaju dodatno “bode oči” jest da je nedavno Vlada u ekspresnoj proceduri projekt “Varteks kvart – urbana regeneracija”, vrijedan 182,7 milijuna kuna, proglasila šestim privatnim strateškim investicijskim projektom za Republiku Hrvatsku.

Taj projekt nije izravno vezan uz samu proizvodnju odjeće po čemu je Varteks poznat kao hrvatski brend, nego se kroz njega osigurava revitalizacija dvadesetak hektara zapuštenog tvorničkog zemljišta, čijom aktivacijom željelo sačuvati priču o industrijskoj povijesti Varadždina i samog Varteksa.

Kriza kroz koju tvrtka trenutno prolazi, rezolutan je Tomislav Babić, neće imati nikakvog utjecaja na realizaciju strateškog državnog projekta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jos malo vremena ostalo da dionicari varteksa prodaju dionice i dobiju barem nesto love prije stecaja

Novi realizam. Nažalost cijepivo za ekonomsku nepismenost ne postoji.

New Report

Close