Uz povlačenje EU novca, prioritet nam je zadržavanje mladih pa činimo sve da osiguramo što kvalitetnije uvjete za život

Autor: Maja Mikulandra , 18. studeni 2018. u 22:01
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Gradonačelnik Zadra, otkiva koje su najveće mogućnosti za daljnji gospodarski napredak gra da, koji kapitalni projekti su trenutno u tijeku, a koji će tek krenuti, govori o projektima i mjerama s kojima žele poboljšati kvalitetu života građana, u kojoj mjeri koriste sredstva iz EU fondova, kako pozicioniraju Zadar kao grad bogate kulturne i povijesne baštine te pripremaju projekta specijaliziranog poduzetničkog inkubatora.

Zadrani će 24. studenog slaviti Dan grada što je bila prigoda za razgovor sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem. S gradonačelnikom smo pričali o najznačajnim kapitalnim projektima, financiranju iz EU fondova te mjerama koje poduzimaju kako bi stvorili preduvjete za ostanak mladih, stručnih ljudi u Zadru.

Zadar slavi Dan grada. Kako biste opisali Zadar danas?

Grad u kojem se može lijepo živjeti. Dovoljno mali da se u njemu lako udomaćiti i živjeti slobodno vrijeme bez stresa i žurbe, a dovoljno velik da kao razvijeno regionalno središte nudi visoku kvalitetu življenja. Grad dinamičnog gospodarstva što prepoznaje sve veći broj pojedinaca i čitavih obitelji koji u našem gradu pronalaze svoj novi dom i profesionalne potencijale. To je posebno važno u aktualnom trenutku u kojemu mnogi u Hrvatskoj te uvjete pronalaze izvan granica naše Domovine.

Također držim da njegov potencijal još nije potpuno iskorišten. Ono što mi kao jedinica lokalne samouprave kontinuirano radimo je stvaranje preduvjeta kako bi ljudima omogućili lakše rješavanje stambenog pitanja te stvaranje preduvjeta za nova radna mjesta i drugih sadržaja koji utječu na kvalitetu života.

Koji su najznačajniji projekti koje provodite i u kojem će smislu poboljšati život građana?

Svako razdoblje do danas donosilo je ciljane razvojne programe koji su bili preduvjet onim sljedećima. Nakon velikih napora na izgradnji i obnovi komunalne infrastrukture i javnih društvenih sadržaja, u aktualnom trenutku usmjereni smo na naše mlađe sugrađane i obitelji.

Već na početku mandata snizili smo cijene boravka u gradskim vrtićima, bilo da je riječ o onima kojima je osnivač Grad Zadar ili privatnima kojima subvencioniramo troškove plaća za odgojiteljice. Obitelji s više djece imaju i dodatne pogodnosti, sve do besplatnog boravka. U suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom, pripremamo izgradnju nove osnovne škole.

 

50pomoćnika

u nastavi kroz projekt 'Škola puna mogućnosti' osigurao je odjel za školstvo već četvrtu godinu zaredom

Uz pomoć EU fondova, kroz ITU mehanizam, osigurana su sredstva za izgradnju Centra za mlade, a početak gradnje očekujemo u idućoj godini. Od iduće školske godine konačno će s radom započeti Centar za odgoj i obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama ‘Mocire’. Raduje me i suradnja s resornim ministarstvom na novom projektu POS-ove gradnje u Zadru. Isti takav partnerski odnos razvijamo i s brojnim drugim državnim institucijama. Sve je spremno za početak kapitalnog projekta aglomeracije Zadar – Petrčane kojim dovršavamo najvrjedniji infrastrukturni projekt izgradnje sustava odvodnje čijom realizacijom ostvarujemo program ‘Grad bez crnih jama’.

U kojoj mjeri koristite EU fondove?

Drago nam je da je naš rad po pitanju EU fondova prepoznat i da smo se našli u finalu izbora za najbolji grad koji je koristio EU fondove u razdoblju 2015-2017. Ponosni smo na ostvareni rezultat i zadovoljni pozitivnim efektima na naš grad koji su proizišli iz realizacije većeg broja EU projekata.

Kroz cijelo prethodno razdoblje kao grad i gradska uprava stavili smo veliki naglasak na organizaciju sustava za provedbu EU projekata. Organiziran je poseban odjel za tu namjenu, postignuta je dobra suradnja između gradskih odjela, institucija i organizacija s područja grada, te su generalno značajno povećani kapaciteti za pripremu i provedbu EU projekata. Svakako najznačajniji i najkompleksniji projekt koji smo realizirali bila je Kneževa palača, danas jedno od središnjih društveno-kulturnih okupljališta grada.

Završetkom Kneževe palače, ubrzo je došla dobra vijest da smo uspjeli osigurati EU sredstva i za obnovu Providurove palače, te bedema koji su prošle godine uvršteni na popis UNESCO-a. Za nas su ti projekti strateški važni za pozicioniranja Zadra kao grada bogate kulturne baštine i kulturnoga turizma. Značajan iskorak napravili smo i u projektima kojima se unaprjeđuju različiti segmenti javnih usluga i programa, primjerice projektom ‘Škola puna mogućnosti’ kojim smo kroz naš odjel za školstvo već četvrtu godinu za redom osigurali financiranje plaća za 50 pomoćnika u nastavi. Mi smo kao grad, ali i svi gradovi u Hrvatskoj tek na pola puta, jer se najviše kapitalnih projekata očekuje upravo sada, kroz 2019. i 2020. godinu. To su ključne godine kada ćemo morati zajedno upregnuti sve svoje kapacitete da iznesemo uistinu kompleksne kapitalne projekte istodobno.

Zadar je odavno dobio epitet 'grad mladih', posebice nakon osnivanja Sveučilišta. Kako jedinice lokalne samouprave mogu stimulirati mlade stručnjake da ostanu u gradu i ostvare svoje profesionalne karijere?

Osim što kroz rješenje stambenog pitanja, kvalitetu i dostupnost vrtića i škola želimo stvoriti preduvjete za ugodan život mladim obiteljima, više je projekata povezanih s poduzetništvom i potporama startupovima.

Tu je značajan iskorak napravljen projektom COIN Coworking Zadar, a kojim su se stvorili uvjeti za rad, druženje i educiranje poduzetnika početnika, freelancera i svih onih koji se svojim poslovnim idejama bore na tržištu. Nastavili smo taj koncept razvijati i kasnijim projektima poput Cowork Net.a i CODE HUB-a, čime smatramo da smo u nekoliko godina doprinijeli kreiranju nove poduzetničke scene u gradu. Nastavljamo u tom pravcu dalje i predano radimo na pripremi projekta specijaliziranog poduzetničkog inkubatora kojeg planiramo aplicirati do kraja godine.

Istaknuo bih također važnost prekograničnih projekata i projekata međunarodne suradnje koji su nam pomogli da primijenimo najbolje prakse, da učimo od razvijenijih, da financiramo stvari koje inače u zadanim okvirima ne bi mogli.

Jedan takav projekt, Living Streets, omogućio nam je osnivanje i razvoj sad već prepoznatog festivala KvartArt koji okuplja brojne udruge u kulturi i mlade. Ti projekti možda se ne manifestiraju fizičkom infrastrukturom u prostoru grada, ali se itekako osjete u svakodnevnom funkcioniranju i životu grada.

Gdje vidite najveće mogućnosti za daljnji gospodarski napredak Zadra?

Završetak luke Gaženica nam otvara novi potencijal, a osim daljnjeg razvoja turizma s naglaskom na hotele visoke kategorije pred nama je realizacija zone Crno. Zadar ima dragocjen prostor po kojem se razlikuje od većine gradova u okruženju.

Taj prostor, s ovakvim klimatskim uvjetima je naša komparativna prednost. Otvara se prilika za naše poljoprivrednike i razvoj prepoznatljivih proizvoda, naše male poduzetnike koje ćemo nastaviti kreditirati, ali i strane investicije za koje smo u potpunosti otvoreni i infrastrukturno zanimljivi. Razvoj Sveučilišta je ona druga komponenta koja je presudna za budućnost našeg grada. Obveza je svih razina vlasti biti im na raspolaganju, pomagati im i poticati ih na nove iskorake.

U kojoj mjeri, kao lokalna samouprava, radite na brendiranju grada, posebice u turističkom smislu?

Zadar je sa svojom spomeničkom baštinom, a odnedavno i ‘markicom’ UNESCO-a, itekako definiran u smislu atraktivnog kulturnog središta. Također, njegovo okruženje s četiri nacionalna parka i tri parka prirode pozicioniraju ga na turističkom tržištu čitavog svijeta.

Do prije par godina bili smo ‘otkriće’, pa smo tako otkriveni proglašeni ‘European Best Destination’ 2016. godine, u nacionalnim okvirima u Večernjem listu prošle godine najboljom jadranskom destinacijom, a ove godine uvršteni u prvih 10 svjetskih odredišta prestižnog turističkog vodiča Lonely planeta „Best in travel 2019“. Novim proizvodima i atraktivnim sadržajima započeli smo razvoj sportskog turizma kojoj okosnicu čini suvremeni sportski centar Višnjik, ali i niz međunarodnih sportskih manifestacija poput međunarodne utrke ‘Wings for Life’ ili ‘Outdoor festivala’. Upravo smo domaćini i velikom kongresu sportskog turizma. Razvijamo i gastronomsku ‘markicu’ kroz jedinstveni ‘Tuna, sushi & wine festival’.

Veselite li se Adventu?

Naravno. To je uspješan projekt revitalizacije povijesne jezgre u zimskim mjesecima i konkretan proizvod koji doprinosi razvoju cjelogodišnjeg turizma u Zadru. To je prilika i našim građanima da se malo opuste, da se druže u staroj gradskoj jezgri, a zadarskim ugostiteljima i obrtnicima to je svakako prigoda za dodatnu zaradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close