‘Uz davanje pouzdanih savjeta, učit ćemo studente kako da se zdravo hrane’

Autor: Borivoje Dokler , 02. svibanj 2023. u 11:28
Studentice nutricionizma, članice udruge PROBION, sa zagrebačkog PBT-a/D. Puklavec/PIXSELL

Udruga s PBF-a pokreće prvo prehrambeno savjetovalište za studente u Zagrebu.

Studenti nutricionizma, članovi udruge PROBION sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, osmislili su i pokrenuli projekt NutriPROBION. Riječ je o prvom prehrambenom savjetovalištu namijenjeno isključivo studentima, a s ciljem davanja korisnih i pouzdanih savjeta o prehrani.

Jelena Trbara, članica organizacijskog tima NutriPROBION-a, kaže kako su članovi udruge prepoznali da u današnjem svijetu obilježenim dezinformacijama postoji potreba pružanja provjerenih informacija. “Ideja za projekt NutriPROBION nastala je prije nekoliko mjeseci kad smo ga i predstavili našem mentoru prof.dr.sc. Zvonimiru Šataliću.

Od tada smo vrijedno radili na razvijanju koncepta i načinu provođenja projekta, te razmišljali o ciljevima koji bi predstavljali temelj za sve nadolazeće pothvate u budućnosti”, kaže Jelena Trbara i dodaje kako će NutriPROBION-om studenti Sveučilišta u Zagrebu dobiti besplatnu edukaciju o hrani, prehrani i principima pravilne prehrane.

Predavanja i radionice
Projektom će se, kaže, podizati svijest o važnosti odgovarajuće prehrane te dobiti uvid u probleme s kojima se studenti susreću po pitanju prehrane. Istovremeno, program prehrambenog savjetovališta bit će i oblik stručne prakse za studente nutricionizma.

“Održavanjem predavanja, edukativnih radionica i individualnog savjetovanja sa studentima koji se prijave, želja nam je postići bilo kakvu pozitivnu promjenu kod sudionika. Kako bismo potaknuli bolji odaziv u budućnosti i podigli zainteresiranost za naš projekt, planiramo na predavanjima ugostiti zanimljive predavače koji će s nama, predstaviti važnost pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti te raznolikih oblika podrške studentima Sveučilišta kako bi postigli sveopći boljitak.

Također, tijekom projekta želimo promovirati napredak u cjelokupnom životnom stilu naših klijenata kako bismo ih potaknuli na cjeloživotne promjene”, kaže Klara Rađa, kaže članica organizacijskog tima NutriPROBION.

Trbara

Podizat ćemo svijest o prehrani te dobiti uvid u probleme s kojima se studenti susreću.

Iz udruge ističu kako su njihovi savršeni klijenti studenti koji misle da im je prehrana nekvalitetna, da im je potrebno savjetovanje na temu poboljšanja prehrane, oni koji su već razmišljali o savjetovanju s nutricionistom, bave se sportom, imaju neku alergiju na hranu, žele znati što znače natpisi na deklaracijama, imaju pitanje kako se pravilnije hraniti u studentskom domu/menzi, koji žele znati kako brzo, jeftino i jednostavno pripremiti kvalitetnije obroke ili žele naučiti sam složiti svoj jelovnik.

Komentirajući kako se trenutno hrane studenti u Zagrebu, članica organizacijskog tima Nika Turudić, istaknula je kako se posljednjih godina situacija zasigurno popravila, ali većina studenta još uvijek ne konzumira pravilnu, uravnoteženu prehranu.

“To je zbog nedostataka znanja i nezainteresiranosti za pravilnu prehranu, ali i zbog financijskih ograničenja. Prema istraživanjima provedenim na Sveučilištu u Zagrebu, samo mali postotak studenata konzumira dovoljno voća i povrća, dok većina ostalih studenata konzumira brzu hranu najmanje jednom tjedno.

Prehrana bogata brzom hranom, slatkišima i gaziranim pićima, koja se često naziva ‘studentska prehrana’, često je povezana s povećanim rizikom od pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema”, upozorava Nika Turudić.

Upravo zbog toga u PROBIONU-u smatraju da je važno probuditi svijest studenta o važnosti uravnotežene prehrane za dugoročno zdravlje i dobrobit. Ulaganje u kvalitetnu prehranu danas može donijeti značajne koristi u budućnosti, uključujući bolju tjelesnu i mentalnu kondiciju, veću produktivnost i manji rizik od kroničnih bolesti.

Iz udruge poručuju kako su svjesni da financije, pogotovo u današnje vrijeme i kod studentske populacije, mogu dosta često biti prepreka za ulaganje u svoje zdravlje. Međutim, tvrde, moguće je pronaći načine za konzumiranje zdravih namirnica čak i s ograničenim financijskim sredstvima, poput kuhanja kod kuće, korištenja sezonskog i lokalnog voća i povrća te kupnje namirnica na sniženjima ili u većim pakiranjima.

Ističu i da u menzama, za koje se obično smatra da nudi lošu kvalitetu hrane i nedovoljno raznolikosti, ima izbora. “Studenti mogu birati zdravije opcije poput povrća i voća, proteinskih izvora poput ribe, piletine i mahunarki te složenih ugljikohidrata poput cjelovitih žitarica. Uz to, u mnogim menzama danas se nude i vegetarijanske i veganske opcije te prehrambeni proizvodi s oznakom bez glutena.

Važno je napomenuti da dugoročno ulažemo u svoje zdravlje i da takve opcije mogu doprinijeti poboljšanju općeg stanja organizma. Stoga, iako se hrana u menzama može poboljšati, studenti uvijek imaju mogućnost odabira nutritivno bogatijih namirnica kako bi osigurali dovoljno nutrijenata za optimalno zdravlje”, poručuje Jelena Trbara.

Odradili niz projekata
Udruga PROBION, odnosno Udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta je relativno mlada udruga, osnovana 2015., s ciljem dodatne edukacije studenata. Djelovanje udruge izrazito je interdisciplinarno te kao takvo obuhvaća mnoštvo predavanja, radionica i rasprava tijekom jedne akademske godine.

Udruga je uspješno odradila niz projekata u koje su bile uključene i ostale sastavnice Sveučilišta, kao i Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, Ministarstvo zdravlja te brojne institucije koje su prvenstveno usmjerene na dobrobit i zdravlje građana.

Među završenim projektima su primjerice Zoom u znanost, Kardiološka kuharica te Simpozij Prehrana & Zdravlje. Kao rezultat transformacije djelatnosti koje provodi udruga, uspostavili su platformu PROBIONline koja sudjeluje u prijenosu znanstvenih, društveno-korisnih i prije svega stručnih informacija.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close