Uvođenje eura: Pismo namjere ‘u završnoj fazi’, poslati će ga ‘vrlo brzo’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. lipanj 2019. u 12:36
Foto: Elmar Kremser/DPA/PIXSELL

Guverner Hrvatska narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u subotu u Dubrovniku kako očekuje da će hrvatske banke vrlo dobro proći Provjeru kvalitete aktive (Asset Quality Review – AQR), prije ulaska u Jedinstveni nadzorni mehanizam – JNM (SSM – Single Supervisory Mechanism), jer je njihova kapitalna adekvatnost i likvidnost značajno viša od prosjeka eurozone te ne ostavljaju sumnju da je riječ o kvalitetnom i stabilnim sustavu.

Vujčić, koji sudjeluje na 25. Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a, napomenuo je kako je u tijeku tehnički dio dogovora s Europskom središnjom bankom (ESB) oko provođenja Provjere.

"Potrebno je odrediti koje će banke proći Provjeru i očekujem da ćemo do kraja lipnja znati broj imena tih banaka. Potom slijedi obavijest tim bankama koje podatke trebaju pripremiti, a Europska središnja banka treba provesti javni natječaj za provedbu Provjere. Na koncu slijedi i sama Provjera kvalitete aktive", objasnio je Vujčić.

Istaknuo je kako je pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II u završnoj fazi dovršavanja, a bit će poslano nakon dogovora s europskim partnerima. Pritom nije htio špekulirati s datumima, već je rekao da će se to dogoditi "vrlo brzo".

HNB je 27. svibnja objavila da je Republika Hrvatska ESB-u uputila zahtjev za uspostavljanje tzv. bliske suradnje između ESB-a i HNB-a u obavljanju poslova supervizije kreditnih institucija u okviru Jedinstvenoga nadzornog mehanizma.

„Riječ je o koraku koji je sastavni dio procedure za ulazak Republike Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II), a potom i europodručje. Namjera je Republike Hrvatske istodobno ući u mehanizam bliske suradnje s ESB-om i u tečajni mehanizam ERM II“, objavila je HNB.

JNM prvi je stup bankovne unije, a čine ga ESB i nacionalna nadležna tijela država članica koje sudjeluju u mehanizmu. Sudjelovanje je automatsko za države članice europodručja, a dobrovoljno za države članice izvan europodručja te se uspostavlja bliskom suradnjom s ESB-om.

Glavni su ciljevi JNM-a osiguravanje sigurnosti i pouzdanosti europskoga bankovnog sustava te doprinos financijskoj integraciji i stabilnosti u Europskoj uniji. Ulazak u blisku suradnju preduvjet je za sudjelovanje u JNM-u, u kojemu ESB obavlja poslove supervizije nad kreditnim institucijama u europodručj

Komentirajte prvi

New Report

Close