Uvažena žalba Adrisa, RBA i Addiko na nagodbu

Autor: Marina Šunjerga/VL , 09. rujan 2019. u 22:00
U Adris grupi kažu da nagodba vjerovnika Agrokora nije pravedna ni poštena/Filip Kos/PIXSELL

Žalbe osporavaju pravilnost i zakonitost rješenja i predlažu ga ukinuti i predmet vratiti na ponovan postupak.

Visoki trgovački sud u Zagrebu uvažio je žalbe grupe vjerovnika Agrokora među kojima su Adris Grupa, Adiko Bank, Raiffeisenbank Austria na provedbene dokumente nagodbe i vratio ih prvostupanjskom sudu na odlučivanje.

U dokumentu koji je objavila medijska kuća N1 stoji da je odluka VTS-a donesena još krajem srpnja, a ona se odnosi na žalbu da provedbeni dokumenti nisu potvrđeni na sudu. To se odnosi na osnivačke akte holdinga novog društva, administrativna pravila STAK-a, ispravu o izdanju zamjenjivi obveznica, uvjete zamjenjivi obveznica, pravila prijenosa, ispravu o izdanju poslovnih udjela, ispravu o izdanju potvrda, sporazum za vrijednosne papire, instrumente zapisa o zajmu dobavljača i Sberbanka te obeštećenje.

To ne znači da se propituje valjanost nagodbe, ali se propituje je li proceduralno provedena po pravilima. "Sve žalbe osporavaju pravilnost i zakonitost osporavanog rješenja i predlažu ga preinačiti i skratiti odobrenje izvanrednom povjereniku i Privremenom vjerovničkom vijeću na navedene tekstove, ukinuti i predmet vratiti na ponovan postupak. Navode da je prvostupanjski sud propustio odlučiti o davanju odobrenja na Dodatne provedbene dokumente iako je to predviđeno Nagodbom vjerovnika Agrokora", stoji u rješenju VTS-a.

Upitani za komentar, u Adris Grupi ponavljaju da uz sva nastojanja i želju da se postigne nagodba Adris nije i ne može podržati tu nagodbu. "Ne možemo podržati nagodbu koja nije ni pravedna ni poštena. Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu. Agrokor smo ostavili u prošlosti i krajnje smo usredotočeni na postojeće poslove. Ulažemo, osobito u turizam i zdravu hranu, i ostvarujemo zapažene rezultate", poručili su iz Adrisa.

Podsjetimo, Adris je naplatio samo manji dio pozajmice Agrokoru od milijardu kuna, odnosno 15 posto, za što su dobili 1,4% udjela u tvrtki, a Raiffeisen banka prošla je i gore s naplatom od samo 11% potraživanja. Franck, koji je od tužbe odustao, naplatio je 77% ukupnih potraživanja, a u finišu dogovora o nagodbi posebnim je aranžmanom o preuzimanju dionica Agrolagune i Žitnjaka otupljena oštrica Agram Investa koji se jako protivio nagodbi. Adris je ustrajao da ne podrži nagodbu i isticali su da model namirenja koji je odabran kao metoda naplate ne uvažava ravnopravno sve vjerovnike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close