Utjecajni američki magazin hrvatskom vinu dao 99 od 100 bodova i svrstao ga u sam svjetski vrh

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2023. u 09:56
Foto: Pixabay

Priznanje je tim veće jer je riječ o autohtonoj sorti, plavcu malom koji se na globalnoj razini sve više prepoznaje i cijeni.

Jedan od najutjecajnijih vinskih magazina SAD-a Wine Enthusiast prošle je godine vino Ernest Tolj Dingač vinarije Saints Hills ocijenio s visokih 97 bodova, no ovogodišnjih 99 od mogućih 100 bodova svrstalo ga je u sam svjetski vrh, čijim se ocjenama može pohvaliti malo svjetskih vina. Priznanje je tim veće jer je riječ o autohtonoj sorti, plavcu malom koji se na globalnoj razini sve više prepoznaje i cijeni, piše Punkufer.

Mali prinosi, velika strmina, trostruka insolacija (od sunca, mora i kamena), čista ručna obrada i, uz vapnenac i crvenu zemlju, obilje kvarca, samo su neke specifičnosti posebnog terroira kojemu to vino može zahvaliti svoje kvalitete. Baš kao i izradi, u koju je uložen poseban trud. Nakon ručne selekcije grožđa uslijedila je fermentacija u barriqueu da bi vino dvije godine provelo u hrastovim bačvama kako bi se tanini dodatno zaoblili i omekšali. Zatim nastupa odležavanje u posebnim bocama od tamnog stakla ukrašenih motivima vinarije.

Ernest Tolj Dingač 2019. limitirana je serija humanitarnog vina, a vinarija Saints Hills sav novac od prodaje donira nezbrinutoj i potrebitoj djeci. Osnovana je 2006. godine, a vinogradi u Dalmaciji i Istri nose imena prema djeci vlasnika, supružnika Ivane i Ernesta Tolj.

Dodajući im prefiks svetaca, vinograd sveta Lucija u regiji Dingač, vinograd svetog Ante u zapadnoj Istri te sveti Roko u Komarni, istinski su dokaz da ta obitelj darove zemlje oblikuje na najbolji mogući način – pružajući istinskim ljubiteljima vina jedinstvene okuse.

“Srce nam je puno što svake godine kroz našu zakladu Saints Hills for Kids možemo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. S velikim entuzijazmom biramo svaku bobicu plavca malog kako bi u konačnici postalo humanitarno vino ET Dingač. Limitirana serija od svega nekoliko stotina boca nađe se pred vinskim ljubiteljima svake godine s istom plemenitom misijom: učiniti svijet boljim mjesto”, kažu Ivana i Ernest Tolj, vlasnici vinarije Saints Hills, te dodaju:

“Jednako kako se trudimo našoj djeci biti primjer i pomagati im na njihovim životnim putevima, želimo to isto činiti i onoj djeci koja nemaju adekvatnu skrb, zaštitu i ljubav. Zato je u svaku kapljicu Ernest Tolj Dingača utkana ta najveća emocija potrebna svakom čovjeku – od onog najmanjeg do najstarijeg.”

Na web-stranici vinarije Saints Hills dostupno je 99 od ukupno 800 boca Ernest Tolj Dingač 2019. koje će biti u prodaji, a isporuka se očekuje u lipnju. Sav prihod namijenjen je najranjivijim skupinama kroz zakladu Saints Hills for Kids, baš kao što je to bilo i prethodnih godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close