Uskoro tri nova javna poziva vrijedna 20 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 10. kolovoz 2021. u 10:47
Foto: Shutterstock

Novi poziv najviše zanima nekoliko sjevernih županija koje se nalaze na prostoru Panonskog bazena.

Još od rimskih vremena poznato je da Grad Varaždinske Toplice obiluju izvorima termalne vode. Upravo zato strateška im je odrednica baviti se kontinentalnim zdravstvenim turizmom, no kako bi privukli i nove investiture, moraju utvrditi svoje geotermalne potencijale za industrijsku i agro-termalnu svrhu, za grijanje pogona i u određenom omjeru i za plasteničku, odnosno stakleničku proizvodnju.

“Za to su nam Bogom dani EU fondovi, za čija ćemo sredstva sada moći po prvi put aplicirati”, potvrdila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, dodajući da će nova europska godina 2021.- 2027. uvelike podržavati energiju iz OIE koja je ‘čista’, jer proizvodi znatno manje CO2 u odnosu na konvencionalna fosilna goriva.

Njihove će se aktivnosti na području geotermalne energije pretočiti uskoro u prijavu projektnih prijedloga na jedan od tri nova javna poziva u pripremi, u sklopu provedbe programa Energija i klimatske promjene, ukupne vrijednosti 20 milijuna eura.

Geotermalna elektrana

U prilog uključivanju lokalnih vlasti u povećanje obnovljenih energija, uz Grad Varaždinske Toplice svojim se zanimanjem za geotermalnu energiju ističe i Grad Ludbreg s okolicom te općina Mali Bukovec, suosnivač (15%) s Varaždinskom županijom tvrtke Bukotermal, koja je u istražnoj fazi geotermalnog potencijala istražnog prostora “Lunjkovec – Kutnjak”, a s ciljem izgradnje geotermalne elektrane te sekundarnim korištenjem iste vrste energije, isto u industrijske i agro-termalne svrhe. Ukupno se taj projekt procjenjuje na 30 do 40 milijuna eura.

50

posto udjel OIE u ukupnoj potrošnji električne energije u RH

To sve pokazuje koliko je sama Varaždinska županija zainteresirana za istraživanje i iskorištavanje kompletnog geotermalnog potencijala na njenom području, sa svim benefitima predstojećih projekata za okoliš, uključujući i novu razvojnu polugu u gospodarstvu, zbog čega se mogu očekivati veliki geotermalni projekti na sjeveru Hrvatske u budućnosti.

To uključuje još i aktivnosti u nekoliko sjevernih županija koje se nalaze na prostu Panonskog bazena, posebice u Međimurskoj županiji gdje u Kotoribi planiraju elektroenergetske i toplinarske projekte u geotermalnoj energiji.

Kod toga je bitno da se više neće trebati još dugo čekati: predstojeći javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU najavljen je za kolovoz, u sklopu e-savjetovanja o ključnim elementima Poziva za dostavu projektnih prijedloga “Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije”.

Kroz cjelovit pregled geotermalnog potencijala Hrvatske namjera je kreirati uvjete za daljnji razvoj upravo onih područja koja i raspolažu sa značajnim geotermalnim resursima.

U realizaciji ideje čiji je cilj geotermalni razvoj Grad Varaždinske Toplice surađuje s partnerom tvrtkom AP Consulting čiji direktor Alen Požgaj pojašnjava da će se izraditi projektni prijedlozi na koji način se postojeći resursi termalnih voda mogu iskoristiti u toplinarske svrhe, grijanja javnih I privatnih površina te objekata.

Ideja je, kaže, da se umjesto plina kao postojećeg energenta dijelom počne koristiti voda prenamijenjena u toplinarske svrhe, što ima znatno niži CO2 otisak, te omogućuje bolju energetsku učinkovitost, uz niže troškove održavanja hladnog pogona od cca 20 do 30%.

U prvom koraku ondje se predviđa uvođenje novog rješenja za javne projekte, te kao pripremu nove industrijske zone u kojoj bi nove tvrtke u startu imale priključak na geotermalnu vodu.

U tijeku je prikupljanje podatke kako bi se izračunao maksimalni kapacitet u toplinarske svrhe, I ovisno o tome će se vidjeti hoće li to biti više manjih projekata ili jedan veliki, pojašnjava Požgaj.

Energija iz mora

S ciljem rasta obnovljive energije u Hrvatskoj, kroz e- savjetovanje najavljena sklopu navedenog programa su i još dva poziva za dostavu projektnih prijedloga, odnosno za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, kao i za proizvodnju energije iz mora, i to s najavom jednog zanimljivog rješenja – to su dizalice topline iz mora, koje predstavljaju na svoj način pionirski projekt.

U vezi ovog poziva iz resora ministrice Nataše Tramišak ističu da je cilj pružiti potporu pilot projektima i pred-investicijskim studijama za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora. Tako bi se projektima analizirale mogućnosti zamjene energenata koji se koriste za grijanje i hlađenje u gradskim središtima u obalnim područjima i na otocima.

Podsjetimo, udjel OIE u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj je gotovo 50%, po čemu se nalazimo na šestom mjestu u EU; do 2030. cilj je 60%-tni udjel obnovljive električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close