Uskoro nove studentske iskaznice: Služit će kao kartice za ulaz u studentske objekte i javni prijevoz…

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2023. u 12:00
FOTO: Annie Spratt/ Unsplash

Sadržavat će i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, a svako visoko učilište će moći personalizirati iskaznice prema vlastitim preferencijama

S početkom ove akademske godine studenti će imati nove studentske iskaznice. Stare odlaze u povijest, a nove studentima donose niz noviteta. Naime, nove iskaznice između ostalog studentima će služiti i kao kartice za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te javni prijevoz, piše Večernji list.

Između ostalog nove iskaznice sadrže i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, a iako će njihova prednja strana biti jednaka za studente svih visokih učilišta, pozadinu iskaznice svako će visoko učilište moći personalizirati prema vlastitim preferencijama. Zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji, nove studentske iskaznice jamče i najvišu razinu zaštite podataka.

No, osim nove fizičke studentske iskaznice, najkasnije do kraja ove godine osigurat će se i svi preduvjeti za implementaciju mobilnog studentskog identiteta kojeg će studenti, kako su poručili iz Ministarstva obrazovanja, moći koristiti u sklopu digitalnog novčanika unutar besplatne aplikacije Certilia. Drugim riječima, studenti će digitalnu studentsku iskaznicu imati u svojim pametnim telefonima i njome će moći jednostavno i s puno manje administrativnih postupaka aplicirati na državne subvencije, imati uvid u ocjene, evidenciju o nazočnosti na nastavi  i koristiti sve usluge digitalnog društva.

Promjena u odnosu na dosadašnji model jest u tome što će studentska iskaznica vrijediti za sve razine studija pa će njezino izdavanje biti povoljnije. Do sada su se iskaznice izdavale ovisno o razini upisanog preddiplomskog ili diplomskog studija. Ukupna cijena iskaznica za petogodišnji studij iznosila je 13.27 eura, a nova cijena za petogodišnji studij iznosi 11.70 eura. Studentima postojeća studentska iskaznica vrijedi do trenutka prestanka njihovoga statusa studenta i ne moraju ju mijenjati. Ukoliko žele navedene funkcionalnosti, moraju zatražiti novu.

Komentirajte prvi

New Report

Close