Uskoro natječaj FZOEU-a za poticanje solara na obiteljskim kućama

Autor: Darko Bičak , 27. kolovoz 2019. u 08:06
Ovaj je natječaj vrijedan 20 milijuna kuna/Dino Stanin/PIXSELL

Fond ove godine planira dodijeliti još 50 milijuna kuna od kojih je 11 namijenjeno za centralno grijanje, a 18 milijuna za solare OPG-ovima.

Tijekom rujna bit će raspisan 20 milijuna kuna težak javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za sufinanciranje solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

S obzirom na to da je zadnjih godina drastično pala cijena solarne tehnologije, očekuje se jako velik interes građana za poticaje Fonda. 

Plaćaju 50% troškova
Iako zasad još nisu poznati svi detalji, očekuje se da će i ovaj natječaj biti po principu "najbrži prst", odnosno, u kvote će ući oni koji prvi predaju potpunu dokumentaciju. Zbog toga su neke jedinice lokalne i regionalne samouprave već ozbiljno krenule u pripremu svojih građana za ove projekte.

Možda su i najbolje organizirani u Varaždinu gdje je krajem proteklog tjedna tamošnji župan Radimir Čačić objavio da je županija objavila javni poziv svim građanima koji žive na njezinom području da iskažu interes za ugradnju foto-naponskih sustava za proizvodnju električne energije (sunčanih elektrana) na obiteljske kuće za vlastitu potrošnju.

Građanima koji iskažu interes, a zadovoljavaju tražene uvjete, županija će sufinancirati troškove izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju sunčanih elektrana.  "S obzirom na značajan pad cijena u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno sunčane građane želimo potaknuti da koriste upravo tu vrstu energije.  Uvjet za prijavu na poziv Fonda bit će kompletna dokumentacija, a sredstva će biti ograničena. Zbog toga građanima naše županije želimo dati mogućnost da podnesu prijave neposredno nakon što Fond objavi javni poziv. Financirat ćemo 50 posto troškova izrade potrebne dokumentacije, i to maksimalno do 5000 kuna po korisniku", kazao je Čačić. 

Dodao je da to otvara prostor i za općine te gradove koji se mogu uključiti te dodatno pomoći svojim građanima sufinanciranjem, kao što to čini Grad Varaždin. U Varaždinu ističu da je ovo važan projekt za sve, a prvenstveno za građane koji će ugradnjom sustava sunčanih elektrana na krovove svojih kuća samostalno proizvoditi električnu energiju te ostvariti uštede jer će imati manje račune za potrošnju električne energije. 

Još poticaja
Javni poziv za iskaz interesa za postavljanje te za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju foto-naponskih sustava za proizvodnju električne energije na obiteljske kuće za vlastitu potrošnju na području jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije bit će otvoren do 10. rujna. 

U FZOEU planiraju ove godine ukupno dodijeliti još 50 milijuna kuna za energetsku učinkovitost i to 11 milijuna kuna za sustave centralnog grijanja, 20 milijuna kuna za fotonaponske elektrane u obiteljskim kućama te 18 milijuna kuna OPG-ovima za fotonaponske elektrane.

Velik interes građana

Potpore samo najbržima
Na javni poziv FZOEU-a za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koji je zatvorem sredinom srpnja, građani su pokazali velik interes te je bilo 700 prijava. Pristigle prijave će se obrađivati prema redu zaprimanja, a sredstva će se odobriti svima onima koji imaju potpunu dokumentaciju te su njihove prijave u okviru raspoloživog budžeta od 11 milijuna kuna. Iz Fonda ističu da vjerojatno neće biti u u mogućnosti prihvatiti sve pristigle zahtjeve i morat će povući crtu, no da s ovim i sličnim programima nastavljaju i u narednom razdoblju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Raspisuju natjecaje a nisu u stanju ni prijasnje zavrsiti tk.j.obavjestiti za podnosenje za aute,motore i bicikle barem mailom ili na kucnu adresu ko je prihvacen ili odbijen….tebilana od drzave

Poštovani!
Kad kreče natječaj tj javni poziv za solarne elektrane za obiteljske kuče i koja je dokumentacija potrebna

New Report

Close