USKOK objavio za što sve tereti HDZ-ovca Vinka Zulima: ‘Proslavio’ se troškovima za hranu i piće

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2022. u 09:43
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstavima Općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima Općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća Općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune Općini.

Pritom je okrivljenik na predmetnim računima vlastoručno pisao obrazloženje troškova neistinito navodeći svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene, na način da je navodio da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zatim je potpisom odobravao njihovu isplatu.

Također je nalagao da Općina ispostavlja narudžbenice za konzumaciju hrane i pića na ručkovima i večerama na koje su prema njegovom nalogu pozivani vijećnici Općinskog vijeća isključivo iz redova vladajuće stranke u Općini, kao i pojedini djelatnici Općine, koje narudžbenice je ovjeravao svojim potpisom te je nalagao njihovo plaćanje, iako nije bilo nikakve osnove da Općina plaća navedene troškove.

Osim navedenog okrivljenik je naložio i da se iz proračuna Općine podmire troškovi proslave postignutih izbornih rezultata na lokalnim izborima.

Na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i računa, sukladno nalogu okrivljenika, ovlašteni djelatnici Općine obavljali su isplate, a plaćanjem troškova koji nisu nastali u službene svrhe okrivljenik je oštetio Općinu za ukupno najmanje 425.665,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika”, priopćio je USKOK.

Komentirajte prvi

New Report

Close