U uslužnim djelatnostima revoltirani: ‘Upali smo u zamku konverzije, cijene smo dizali zbog rasta troškova’

Autor: Marija Crnjak , 10. siječanj 2023. u 12:14
Foto: Shutterstock

U svojim argumentima poduzetnici iz ovih branši su vrlo su konkretni.

Inspekcijske kontrole podizanja cijena zbog konverzije kuna u eure s početkom godine podigle su prašinu i u uslužnom sektoru, prije svega među frizerima, kozmetičarima i ugostiteljima koji tvrde da njihova poskupljenja nemaju nikakve veze s ulaskom Hrvatske u eurozonu.

Tvrde da su konverziju napravili u skladu sa Zakonom o uvođenju eura, te da su cijene podigli zbog troškova koji im rastu upravo s prvim danima nove godine.

Naši sugovornici iz sektora šokirani su aktivnostima Vlade i poručuju da bi inspekcijske preglede trebalo fokusirati tamo gdje je mjesto – u velike trgovačke lance koji su podigli cijene namirnica nužnih za život, i to bez opravdanja. U svojim argumentima poduzetnici iz ovih branši su vrlo su konkretni.

94

inspekcijska nadzora obavljena su u uslužnim djelatnostima od 2. do 5. siječnja, u 17 je utvrđen rast cijena

”Budući da nam se od siječnja 2023. godine povećava iznos minimalne osnovice za plaću, shodno tome moramo povećati i cijene naših usluga. Cijene uvijek usklađujemo i s povećanjem fiksnih troškova kao što su troškovi sirovina.

Tako su nam s novom godinom svi dobavljači proizvoda za frizerske usluge povećali cijene, pa je to još jedna stavka koja opravdava naše povećanje cijena. Konkretno, cijena šampona od jedne litre porasla je za 4,7 eura, a jedna tuba boje skuplja je 0,2 eura, i to nas je prisililo da ažuriramo svoje cijene.

A budući da cijene nije zabranjeno mijenjati, napominjemo da uvođenje eura nije bilo razlog za povećanja cijene, već je ono rezultat povećanja cijena frizerskih proizvoda za rad, a i rast fiksnih troškova energenata i ostalih sirovina.

Svaki poslovni subjekt određuje tržišne cijene u tržišnom gospodarstvu primjenom mehanizma ponude i potražnje, slobodne konkurencije na tržištu te prema svojoj poslovnoj politici i stoga povećanje naših cijena nema nikakve veze s uvođenjem eura”, jasan je Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona iz Karlovca koji se, kaže, danima dopisuje s državnim institucijama kako bi dokazao da su povećanja cijena itekako vezana uz troškove.

”Cijene smo preračunavali točnom konverzijom, držeći se pravila zaokruživanja kod treće decimale. Nakon toga ažuriranje cijena napravili smo ovisno o samoj usluzi. Neke usluge su poskupile više, neke manje, a sve u svrhu brige o našim klijetima, kako prosječni račun ne bi porastao za više od 10 kuna ili 1,33 eura”, pojašnjava Pavlačić.

Frizeri pritom očito nisu bili svjesni da će, ako cijene dignu na samu novu godinu, upasti u “zamku” konverzije. Vlasnica zagrebačkog salona Sandra Zajec kaže da im to nije ni padalo na pamet, te je osnovni razlog za dizanje cijena upravo rast cijene rada.

Sandra Zajec, vlasnica zagrebačkog frizerskog salona/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Nitko ne može zabraniti
”Ne vidim da ove inspekcijske kontrole služe bilo čemu osim zastrašivanju poduzetnika. Činjenica je da unazad godinu dana cijene na svim poljima neprestano rastu i nitko od nas nije prosvjedovao niti dizao hajku, naravno jer mi moramo biti na svom radnom mjestu i puniti blagajnu.

Činjenica je da je da je u Hrvatskoj slobodno tržište, i da nam nitko ne može zabraniti i uvjetovati kakva će biti cijena naših usluga, bez obzira na uvođenje eura ili ne. Cijeli život ulažemo u sebe, educiramo sebe i djelatnike te se trudimo kontinuirano održati kvalitetu usluga u salonu. To sve ima svoju cijenu, koja ulazi u cijenu usluge, kao i konkretni troškovi, i klijenti su ti koji nam daju ili ne daju povjerenje, te procjenjuju dobivaju li vrijednost za svoj novac”, kaže Zajec.

U prekršaju su svi koji su povećali svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca, pojasnila je u ponedjeljak Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora. Nakon što inspekcija izvrši nadzor, svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje na rješenje inspekcije.

Kratohvil

Ako je kod pojedinih obrtnika došlo do povećanja cijena, to je iz opravdanih razloga, zbog rasta troškova, a nije posljedica konverzije kune u euro.

Prema prvim službeno objavljenim podacima, u razdoblju od 2. do 5. siječnja od više od 500 obavljenih nadzora, više od 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu utvrdilo je neopravdano podizanje cijena.

U uslužnim djelatnostima, pretežito frizerske usluge te usluge njege i uljepšavanja tijela kao i usluge parkinga, obavljeno je ukupno 94 inspekcijska nadzora u kojima je u 17 utvrđeno povećanje cijena. U tim slučajevima radi se o promjeni cijena tih usluga neposredno prije 01. siječnja.

Prema preliminarnim podacima Inspektorata, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80. Turistički inspektori Državnog inspektorata u istom razdoblju obavili su 151 inspekcijski nadzor. Od ukupnog broja obavljenih nadzora, turistički inspektori su u 52 inspekcijska nadzora utvrdili povećanje cijena ugostiteljskih usluga, za 1 do 10 posto.

Ugostitelji s kojima smo jučer razgovarali ističu da je upravo to postotak u kojem su im porasli troškovi s prvim danima nove godine, te da nitko od njih neće ići sam protiv sebe i gubiti goste. Hrvatska obrtnička komora pozvala je jučer na strpljenje i razumijevanje.

300

slučajeva neopravdanog dizanja cijena utvrdili su inspektori u trgovini i ugostiteljstvu, kažu u Državnom inspektoratu

HOK-ov apel
”Svi zajedno moramo biti strpljivi i imati razumijevanja, a eventualna nesnalaženja pomoći razjasniti. U pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila su jasna i moraju se poštovati i sigurni smo da je većina obrtnika tako i postupila.

Ako je kod pojedinih obrtnika došlo do povećanja cijena, to je iz opravdanih razloga, zbog povećanih troškova, a nije posljedica konverzije kune u euro”, napominje i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Također, Hrvatska obrtnička komora podržava apel Vlade RH i poziva poduzetnike koji su eventualno iz neznanja zaokružili cijene na cent, dva više, da to isprave i tako izbjegnu moguće sankcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close