Unatoč velikim poskupljenjima, jedna namirnica bi mogla pojeftiniti

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2023. u 08:26
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Cijene padaju kada rastu količine.

Unatoč velikom poskupljenju namirnica jedna bi uskoro mogla pojeftiniti. Radi se o šećeru, čija je cijena danas dvostruko veća nego prije nekoliko godina. Razlog je masovan uvoz šećera iz Ukrajine, od kada su tamo, zbog rata, ukinute uvozne carine, količina ukrajinskog šećera je udeseterostručena i nastavlja rasti dok u Hrvatskoj, od ukupno tri šećerane u zemlji,  danas imamo samo jednu.

Prije ulaska u EU šećernu repu je uzgajalo 1200 proizvođača, ove godine njih svega 350. Cijene padaju kada rastu količine. Cijena šećera na europskom tržištu već je pala s 1000 na 800 eura po toni. Kilogram šećera u Hrvatskoj trenutačno stoji euro i 30 centi, a pojeftinjenje potrošači bi se moglo osjetiti za nekoliko mjeseci, piše Dnevnik.hr.

Nekada smo bili zemlja izvoznica šećera. Nakon 1,58 milijuna tona šećerne repe iz 2007. godine, danas smo na 600.000 tona. Ove godine domaća se proizvodnja počela oporavljati, a cijene su se stabilizirale. Ministarstvo poljoprivrede izradilo je i posebne programe za spas ovog posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close