Unatoč istim bodovima, studenti stručnih studija na razini niže od sveučilišnih studija

Autor: Ivan Tominac , 18. lipanj 2020. u 21:59
Ivan Prnjak, Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola

Ovakve promjene danas zahvaćaju trenutnih 45 tisuća studenata u Hrvatskoj, ali i alumnija koji su već zakoračili na tržište.

Ovih dana aktualna je tema oko Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru čije promjene pogađaju sve studente stručnih studija u Hrvatskoj.

U članku 6. i stavcima koji se odnose na razine HKO-a, a zbog Odluke koju je prihvatio Ustavni sud, pod razinom 6., kada je riječ o kvalifikacijama stečenim završetkom preddiplomskih studija, više se neće ubrajati preddiplomski stručni studij, nego samo preddiplomski sveučilišni studij.

Isti problem reflektira se i na razinu 7.1. gdje se za kvalifikacije stečene završetkom diplomskih studija ukida dio vezan za specijalističe diplomske stručne studije. “Stajalište Vijeća se nije mijenjalo posljednjih godina, koliko sudjelujemo u međuinstitucijskom dijalogu povodom navedenog zakona – stručni studiji trebaju biti diferencirani, ali pozicijom na istoj razini kao i sveučilišni”, rekao je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske Ivan Pnjak.

Ovakve promjene danas zahvaćaju trenutnih 45 tisuća studenata u Hrvatskoj, ali i alumnija koji su već zakoračili na tržište. Svojevrsno negodovanje pruženo je i inicijativom 300=300 čiji je saveznik i Vijeće veleučilišta i visokih škola, a cilj joj je osiguravanje nediskriminirajuće pozicije studenata stručnih studija u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close