Umjesto prodaje duga, dogovor banke i klijenta

Autor: Ana Blašković , 07. studeni 2016. u 22:00
Viceguverner HNB-a Damir Odak zadovoljan rješenjem/D. P./PIXSELL

Izmjenama poreza na dobit, Marić bankama omogućuje jeftiniji otpis loših kredita.

Rošade u sustavu poreza na dobit, uz jednostavnije otpise dugova male vrijednosti, novinu donose i bankama. Jednokratno, samo u 2017., država će omogućiti otpis loših kredita sa stanjem na 31. prosinca 2015. bez da ih banke prethodno moraju utužiti kako bi umanjile poreznu osnovicu.

O kojem se fiskalnom učinku radi, u Katančićevoj još ne žele govoriti, otkrivaju tek da će ukupne promjene kod poreza na dobit stajati 373 milijuna kuna. Tom mjerom bankama se u poreznom smislu želi olakšati dogovor s klijentima oko djelomičnog otpisa, da se glavnica prilagodi mogućnostima otplate klijentu u problemima. U takvim slučajevima, a često se radi o kreditima povezanim s nekretninama, zajmovi su prodavani trećim stranama, a ovime ostaju pod paskom HNB-a u visoko reguliranoj zoni.

"Osobno sam vrlo zadovoljan ovim prijedlogom koji će olakšati dogovor banaka i klijenata", kaže viceguverner Damir Odak dodajući da je omogućavanjem otpisa isključivo s krajem 2015. izbjegnuta potencijalna zloupotreba. U bankama pozdravljaju mjeru, no ističu da bi za trajno smanjenje loših kredita, a time i popravljanja rejtinga, te smanjenja pritiska na sudove, lakši otpisi trebali biti trajna mjera što će i predložiti ministru Zdravku Mariću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close