‘Umjesto da piljevinom grijemo škole i štedimo milijune kuna, mi uvozimo lož- ulje’

Autor: Saša Paparella , 27. veljača 2015. u 13:24
Okrugli stol Hrvatske udruge poslodavaca i Poslovnog dnevnika na temu drvne industrije. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatski prerađivači drveta moraju izgraditi zajednički, nacionalni brend, za što imaju najvažniji preduvjet.

Hrvatski prerađivači drveta moraju izgraditi zajednički, nacionalni brend, za što imaju najvažniji preduvjet, a to je odlična drvna sirovina, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na okruglom stolu o stanju u drvnoj industriji održanom u organizaciji Poslovnog dnevnika petak u Zagrebu.

Iznio je podatke prema kojima je u prvih devet mjeseci 2014. izvezeno drvnih prerađevina u vrijednosti od 984 milijuna dolara, pa taj sektor sudjeluje sa deset posto u ukupnom hrvatskom izvozu.

Dio okupljenih upozorio je na neodrživost sadašnjeg modela u kojem država, kao najveći vlasnik šuma, prepušta prerađivačima nedovoljne količine te sirovine. Jedan od njih je križevački Monolitinvest koji, po riječima njegova predstavnika Vladimira Truščeka, iako ima osigurano tržište i izvozi u 30 zemalja, već otpustio 50 ljudi, a sprema još 50 otkaza.

Ministar Jakovina je rekao da Hrvatske šume godišnje posijeku 1,8 milijuna kubika drvne građe, iako je zahtjeva dvostruko više, a u nekim kategorijama i četiri puta više od odobrene količine. "Siječe se manje od godišnjeg prirasta i tu ima prostora za stručnu raspravu o povećanju proizvodnje, a svakako će se više ulagati u biološku obnovu šume i plantažne nasade", rekao je ministar. Na izraženu želju dijela nazočnih da se u sektor uvede isključivo tržišno gospodarenje, Jakovina im je rekao: "Po tržišnom modelu u prvih godinu dana nakon ulaska u EU svi bi hrvatski drvoprerađivači propali". Kako se čulo na okruglom stolu, povećanje godišnje isporuke trupaca na šest milijuna kubika otvorilo bi preko 10,000 novih radnih mjesta.

Dario Puljiz iz Spačve pohvalio je uvođenje reda u toj industriji, gdje se počela davati prednost proizvodnji finalnih proizvoda. Ipak, napominje da finalisti i dalje dobivaju premalo sirovine, a čudi ga i što nema sluha za uvođenje grijanja na pelete u javne ustanove. «Umjesto da tako piljevinom grijemo škole i štedimo milijune kuna, mi uvozimo lož- ulje», upozorio je Puljiz

Darko Špoljarić iz tvrtke Inkea, nedavno nagrađene cijenjenom međunarodnom nagradom za svoj program kuhinja za male stanove, upozorava da srozavanju drvne industrije doprinosi i postupak javne nabave, jer taj vrednuje samo nisku cijenu, a ne i kvalitetu proizvoda, koji time postaju nezanimljivi na stranom tržištu. Tina Marković iz Scudeire upozorila je na nedostatnu komunikaciju između drvoprerađivača i dizajnera- oni više nemaju gdje stjecati praksu jer je njihova struka, umjesto s proizvodnjom, sada vezana uz kulturu. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

vaše vrijeđanje vam ne može pomoći kao zamjena za argumente, kojih očito nemate. glasna galama ne može zamijeniti ekonomsku računicu, a u svim državama koje su ekonomski održive, ekonomska je računica osnova svake priče.

da lož ulje nije upotrebljiv i neophodan energent, ne bi ga ni bilo na tržištu, jasno i jednostavno.

energetika je kompleksna i ne postoji jedno rješenja za sve probleme, zato i postoji tako puno opcija. naša moda da se silom pokušava nametnuti ovo ili ono rezultat je bahatog nepismenjaštva pogonjenog stranim kreditima. puno je lakše i jednostavnije galamiti nego se baviti nekom strukom i stalno raditi ekonomske računice – kad ležernu razmetljivost netko drugi plaća.

ja sam isto nekad bio ekolog dok si nisam isfuro kamin i počeo razlikovati šta ja drvo tehnika ili ogrijevno drvo. amazona je normalno nešto sasvim drugo. gdje je kubik npr. tikovine, ebanovine i td. od 10 do 30 000$. obnovljivi izvori… pa to smo htjeli ili…? bez ikakvih sentimenata malo je kvalitetnog drveta. ostalo je samo biljna masa koja će se obnoviti. možemo ju i povećati ako želimo.

Bravo Verdi,

ja ovu godinu jasen i klen i to u trupcima,
a kaj se tiče večeg prirasta, od sječe,

je samo čega:

jalse, vrbe i rakite,

kvalitetnom drvu ipak treba puno duže,
pa brate mili oni krče amazonu, gdje je prirast
mnogo veći, i iskčit će je ak’ treba,
a onda se pak stručnjaci budu lupali cjepanicom po glavi,
jel po njihovim tablicama nije moguće…

hebote laptop u šumi, dobro nabrušena sthilovka, odnosno tomosica
u mom slučaju, pašnjake radi,
a na njih pak više nemamo kaj pustit…

zaključak-raste korov….

Ja gledam danas cestu prema Štrigovi, i dođe mi da plaćem…Gotovo sva stoljetna stabla – POSIJEČENA uz cestu…….! Za ogrijev, za gradnju, za koju
će im svrhu poslužiti ovo stoljetno predivno drvo i debla……
sijecite PAULOVNIJU……!!! ako baš morate.

Da sam na čelu Vlade, naredila bih kazne za ovakvo siječenje stabala,
i pošumljavanje 3 nova drveta – za svaku jedno posiječeno!

New Report

Close