Uložit će do 300 milijuna eura u hrvatske vile, hotele i kampove

Autor: Marija Crnjak , 09. lipanj 2022. u 22:00
Foto: Borna Subota

Falkensteiner ulazi u investicijski ciklus od 600 milijuna eura.

Austrijska turistička kompanija Falkensteiner Michaeler Tourism Group ulazi u investicijski ciklus vrijedan do 600 milijuna eura, a samo u Hrvatskoj plan je u idućih pet godina uložiti između 250 i 300 milijuna eura u gradnju novih hotela, vila i kampova.

Otkrio je to u četvrtak na susretu s novinarima u Zagrebu Otmar Michaeler, direktor i suvlasnik kompanije koja ove godine slavi 65. obljetnicu, a u narednom razdoblju svoj portfelj u potpunosti kani prebaciti na kvalitetu s 5 zvjezdica.

Grade i aquapark
Najveće ulaganje u Hrvatskoj predviđeno je u zadarskom resortu Punta Skala. Nakon otvorenja sportsko-zabavno-kongresnog centra Fortis Club, sljedeće bi godine ondje trebao biti otvoren niz luksuznih vila s pogledom na more, Falkensteiner Punta Skala Villas.

U Punta Skali se iduće srijede otvara obnovljeni Family Hotel Diadora koji je dobio 5. zvjezdicu, a u projekt je uloženo 50 milijuna eura.

U Punta Skali u 2023. planira se i početak gradnje Falkensteiner Diadora Dependencies, 40 servisiranih apartmana koji će za tržište biti spremni u ljeto 2024. Inače, oko 20 posto jedinica u svim ulaganjima u Hrvatskoj bit će rezidencije za prodaju. Još 10 milijuna eura ulaže se u gradnju aquaparka.

Kompanija na Krku u dva kampa planira uložiti ukupno 65 milijuna eura, a sprema se i masterplan zadarskog Borika, gdje će se u hotelski i kamping smještaj uložiti oko 150 milijuna eura u sljedećih 5 godina, s izgradnjom apartmana i hotela s 5 zvjezdica.

Otmar Michaeler /I. Šoban/PIXSELL

Zadar je na području Borika već dobio i prvi premium kamp s pet zvjezdica u Dalmaciji, jedini otvoren cijele godine. Plan je da nakon obnove takvu kategoriju dobije i kamp Pila kod Punta na otoku Krku, gdje se planira ulaganje od 25 milijuna eura, a otvorenje 2023. godine.

Upravo se crtaju planovi za investiciju od 40 milijuna eura u sadašnji nudistički kamp Konobe također u Punatu, gdje se također ide na 5 zvjezdica.

U FMTG grupi žele razvijati boutique kampove s visokom kvalitetom smještaja i ostale ponude, a na jesen će predstaviti i novi brend kampinga. Od ukupno 2500 radnika, grupacija u Hrvatskoj zapošljava 1500 ljudi, s tim da se dio radnika nakon ljetne sezone na Jadranu seli u njihove objekte na skijališta.

U portfelju Falkensteinera je 31 objekt s ukupno više od 4500 soba, a hoteli se nalaze u Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Uz Hrvatsku, značajna ulaganja kompanija planira u hotele i resorte u Austriji i Italiji, uključujući gradnju novih hotela za potrebe Zimskih olimpijskih igara Milano Cortina 2026. S obzirom na velik porast interesa za kamping, koji se transformira u premium proizvod na globalnoj razini, FTMG grupa osnovala je posebnu diviziju za ovaj segment, a uz njega dodatan razvoj doživio je njihov FTMG Invest.

1500

radnika zapošljava Falkensteiner grupacija samo u Hrvatskoj, a ukupno oko 2500

Ovaj projekt crowdfundinga pokrenut pred 7 godina uskoro kreće u novi, 8. ciklus na novoj platformi, a prikupljen novac kompanija će iskoristiti za daljni razvoj kompanije, kazao je Michaeler.

Otkrio je da je tvrtka dosad kroz crowdfunding od 1.768 pojedinačnih ulaganja vjernih gostiju prikupila 26 milijuna eura. Gosti za svoja ulaganja dobivaju vaučere za boravak u njihovim objektima, a čak 48 posto ulagača investira po drugi put.

Novi crowdinvestitori
“Unatoč teškim tržišnim uvjetima, povjerenje investitora i naših klijenata u brend Falkensteiner ostalo je netaknuto, što je opipljiv znak konkretne lojalnosti, ali i otvorenosti za nove vrste ulaganja koje privlače sve veći broj ljudi. Dovoljno je da kažem da smo tijekom naše posljednje kampanje uspjeli uključiti gotovo 200 novih crowdinvestitora”, rekao je Otmar Michaeler.

Stoga se put grupacije FMTG žurno nastavljau smjeru ostvarivanja dobro definiranih ciljeva na nekoliko fronta, dok se s jedne strane želi ispuniti nove želje putnika, s druge se želi upoznati nove partnere koji žele rasti, podržani stručnošću koju je razvila tvrtka, istaknuo je Michaeler.

Komentirajte prvi

New Report

Close