Uljanikov oglas pokazat će postoji li famozni strateški investitor za 3. maj

Autor: Suzana Varošanec , 20. kolovoz 2022. u 08:33
Brodogradilištu 3. maj omogućena je spasonosna podloga za dovršetak broda za Kanađane/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Pulski škver oglasio prodaju 88,27 posto dionica riječkog brodogradilišta.

Tek jedan novi posao – ugovoreni brod za kanadskog naručitelja – tanka je bilanca na kojoj se ne može graditi perspektiva riječkog brodogradilišta 3. maj.

Može li podloga biti upravo oglašena prodaja 88,27% dionica, čeka li ovaj škver vlasničko preuzimanje, bit će poznato brzo, konkretnije već koncem rujna.

Povijest agonije
Međutim, s obzirom na povijest agonija kroz koji je tvrtka prolazila zadnjih godina, zatim i debakl s pokušajem prodaje tijekom prošle godine, postoje određene rezerve, točnije sumnje po pitanju interesa potencijalnih kupaca danas. To se može čuti na tržištu, a u tom slučaju, odnosno potvrde li se sumnje, očito bi stvar postala maksimalno zrela da se prelomi odluka.

Određeni prijedlozi postoje, spomenimo među ostalim i da se može transparentno riješiti pitanje dugovanja i potraživanja između Uljanika i 3. maja. I to u postupku predstečajne nagodbe koji bi se pokrenulo za riječko brodogradilište, ali na inicijativu većinskog vlasnika 3. maja, dakle Uljanika u stečaju.

Sve u svemu, ključnim dionicima, među kojima je država glavna, ruke nisu vezane. O novom javnom pozivu za iskazivanje interesa za prikupljanje ponuda za kupnju većinskog paketa, 3. maj je uredno obavijestio preko Zagrebačke burze. Kako proizlazi iz objavljenog dokumenta, slijedom nedavne odluke vjerovnika u stečaju Uljanika, ponovo se na isti način pristupa unovčenju ove imovine.

Pozvane zainteresirane osobe, Uljaniku u stečaju mogu do 31. kolovoza dostaviti svoj iskaz interesa u obliku pisma namjere. Dubinsko snimanje određeno je u prvoj polovici rujna. Ponude za kupnju dionice moći će se dostaviti do 26. rujna, nakon čega će biti bjelodano postoji li famozni strateški investitor ili se treba okrenuti rješenjima. Kao eventualni kupci lani su se spominjali Nijemci, pa čak i Bugari.

Za vrijeme bivše uprave i Nizozemci, pa investitori iz Katara. No, danas se traži onaj koji je financijski sposoban ući u 3. maj u trenutku kad tvrtka nema razriješeno pitanje statusa vjerovničkih tražbina svog vlasnika. Za 145 milijuna kuna izgleda da nema interesa da se pretvori u kapital, a za sad nije došlo ni do nagodbe.

No i da se postigne dogovor o plaćanju u ratama, upitno kako bi to riječka tvrtka financirala. Bez dugova prema Uljaniku dokazali su da mogu biti uspješni i respektabilni graditelj, ali Uljanikova grupacija danas im je glavni vjerovnik, što znači i da je “okidač” za blokade.

Nitko ne zna odgovor
Nad tvrtkom sa 700 zaposlenika, znanjem, tehnologijom i referencama s kojima raspolažu, visi “mač” blokade, kao znak rizika od stečaja, upravo od vjerovnika iz Uljanikove grupe. Prema osobito izloženima u tom pogledu smatraju se oni vjerovnici koji su i sami stečajni dužnici – npr. Uljanik Proizvodnja opreme iz Vodnjana.

U tom se stečaju očekuje drugostupanjsko rješenje kao točka na ‘i’ na spor s 3. majom, pa bude li u njihovu korist, to bi automatski moglo dovesti do prisilne naplate i odvesti škver u blokadu ozbiljnijeg iznosa. Nitko nije znao odgovor kako pomoći 3. maju prije tri godine, kad je država prelomila u korist tvrtke, no kroz privremeno rješenje kojim je omogućena spasonosna podloga za dovršetak broda za Kanađane.

Tvrtka je taj test prošla. Ne samo da su uspješno isporučili prvi brod, nego su isto ponovili i s drugim brodom za Španjolce. Danas zapravo imaju potpuno drugačiju situaciju u odnosu na onu prije tri godine: 3. maj se očistio od vanjskih vjerovnika.

Sad je izložen samo prema grupaciji Uljanik, koja je ukupno gledano većinski i vlasnik i vjerovnik. S druge strane, to bi značilo da ni država više nema “kredit’” u vidu bitne okolnosti da ne zna što će dalje s Riječanima, ako se novi vlasnik ne pronađe.

Komentirajte prvi

New Report

Close