Uljanik od 3. maja sudski potražuje 140 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 08. rujan 2021. u 14:48
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Kroz eventualne ovrhe u ovakvim situacijama sve bi rezultiralo blokadom dužnika.

U tijeku je po svemu sudeći neplanirano sudsko raspetljavanje financijskih odnosa između bivših članica Uljanik Grupe.

U vrijeme pokretanja stečajnih postupaka nad današnjim stečajnim dužnicima – pulskim Uljanikom te njegovom tvrtkom, Uljanik brodogradilištem u kojoj se prije stečaja odvijala brodograđevna djelatnost, te na drugoj strani samog restrukturiranja kojim se riječki škver 3. maj kao jedini subjekt iz tog bivšeg poslovno-vlasničkog ‘trokuta’ spasio od stečajnih škara, međusobne parnice između ovih subjekata nisu se spominjale.

Danas se pokazuje da se ovi sudski postupci ipak vode, pa Uljanik dd u stečaju kao tužitelj potražuje na desetke milijuna kuna od 3. maja, odnosno trenutačno ukupno iznos od oko 140 milijuna kuna.

Ovi su postupci pokrenuti pod pritiskom zastarnih rokova, a očito i slijedom odluke skupštine vjerovnika Uljanika da se utuže nenaplaćena potraživanja od Uljanikovih dužnika. Kako bilo, te bi se parnice na svojevrsni način mogle pokazati apsurdnima, jer se iz niza razloga čini da se vode iako su zapravo u konačnici po svemu sudeći nenaplative.

Utoliko, može se raditi i o nenaplativim presudama, uslijed čega se dolazi do pitanja: “Što je zapravo cilj?”, jer bi inače kroz eventualne ovrhe u takvim situacijama uobičajeno sve rezultiralo blokadom dužnika, a to može značiti samo nove i velike probleme, zbog koji su mnogi subjekti završili u stečaju.

Sam 3. maj u izvješću za prvi kvartal navodi da postoji rizik od stečaja u slučaju ponovne blokade računa po osnovu prisilne naplate dospjelih obveza prema bivšim članicama Uljanik Grupe, kreditorima i ostalim vjerovnicima.

Osim toga, poznato kako 3. maj posluje. Lani je ostvario gubitak od cca 75 milijuna kuna, mada se Uprava koju vodi Edi Kučan bori da sačuva poslovanje te da se spase radna mjesta.

Iz vlastitih izvora, akumulacije koju poslovanjem ova tvrtka danas ostvaruje, nije realno očekivati da bi mogao biti financijski sposoban za plaćanje obveza prema Uljaniku u stečaju. A teško da bi ijedna poslovna banka bila raspoložena ulaziti u takve rizike i odobriti velik zajam za vraćanje starih obveza.

Teško je očekivati, posebice nakon što je izostao interes za kupnju vlasničkog paketa od cca 88% dionica 3. maja u vlasništvu Uljanika, da bi se u novom pokušaju, uz ovakve sporove, uspješno pronašao zainteresirani strateški investitor koji bi ih kupio, te time preuzeo i spomenute dugove.

Dosad su na Trgovačkom sudu u Rijeci pokrenuta tri postupka u kojima Uljanik u stečaju tuži 3. maj radi plaćanja obveza po osnovu danih pozajmica (cca 94,3 milijuna kuna) te predujmova od 36 milijuna i nepodmirenih računa na iznos 8,7 milijuna kuna. Sve obveze koje su predmet sudskih postupaka nastale su prije otvaranja stečajnog postupka nad Uljanikom 20. svibnja 2019. Kako je ukupno dugovanje riječkog brodogradilišta prema pulskoj tvrtki navodno još nešto veće, nije isključeno da će doći do novih postupaka.

Ključne bilješke

Tužbe su isplivale kroz prošlotjednu objavu 3. maja na Zagrebačkoj burzi, ali i kroz javnosti dostupno Izvješće stečajne upraviteljice Uljanika Marije Ružić.

Postupci su pokrenuti 4 godine nakon što je 3. maj odbio priznati dugovanja, a prijetila je zastara, navodi se. Očito je da Riječani i danas negiraju postojanje obveze prema Uljaniku, a čak se pokreće i protutužba.

No, upraviteljica ukazuje na to da u objavljenim GFI-ima, a posebno u “bilješkama koje obuhvaćaju sažetak važnih računovodstvenih politika i druga objašnjenja“ 3. maj iznosi da iskazane obveze u iznosu od 854 milijuna kuna uključuju ‘obveze prema većinskom vlasniku, društvu Uljanik dd u stečaju po osnovu primljenih pozajmica i danih predujmova’.

Zatim i u drugoj Bilješki 21. Kratkoročne obveze i odgođeno plaćanje troškova, obveze prema poduzetnicima unutar grupe na dan 31. prosinca 2020. iskazane su u iznosu 38,7 milijuna kn, a obveze za zajmove, depozite i slično unutar grupe 95,3 mil. kuna, odnosno ukupno cca 134 milijuna kuna.

Oprečne informacije

Dakle, u sudskim postupcima koje je Uljanik d.d. u stečaju bio primoran pokrenuti, a u kojima svaka radnja odvjetnika predstavlja značajan izdatak za tužitelja i tuženog, 3. maj Brodogradilište d.d. tvrdi da nema dugovanja prema Uljanik d.d. u stečaju, navodi se u izvješću, dok se istovremeno u financijskim izvještajima za 2020. koji se javno objavljuju, a prethodno ih je pregledao neovisni revizor, utvrđuje obveza prema Uljaniku u stečaju.

Ukazujući na navedeno, a izostavljajući daljnju kvalifikaciju i ocjenu postupanja Uprave, a i NO-a 3. maja, u konkretnom slučaju, predloženo je da tuženik uskladi izričaje iz podnesaka u parničnim postupcima s izričajima iz Godišnjih financijskih izvještaja, odnosno da prizna tužbe i tužbene zahtjeve te povuče protutužbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close