Ulagačima nudimo obilne potpore, no očito su Srbi i Mađari darežljiviji od nas

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2019. u 10:34
Foto: Getty Images

Strana ulaganja tog oblika (greenfield), a i takvog obujma, u Hrvatskoj su, koliko je poznato, do sada nezabilježena.

Njemački Mercedes-Benz u mađarskom Kecskemétu gradi drugu svoju tvornicu u koju će ukupno uložiti milijardu eura, u kojoj će posao pronaći 2500 ljudi. Također, automobilski div BMW ulaže milijardu eura u gradnju tvornice za proizvodnju električnih automobila, isto tako u Mađarskoj, u Debrecinu. U tvornici će biti zaposleno oko tisuću ljudi. Do nedavno slovensko Gorenje, koje je sada u vlasništvu kineske Hisense Group, u Srbiji je u proteklih nekoliko godina sagradilo više tvornica za proizvodnju bijele tehnike ili klima-uređaja, u kojima zapošljava gotovo tri tisuće ljudi, najviše u Valjevu – 1700, piše Glas Slavonije.

Strana ulaganja tog oblika (greenfield), a i takvog obujma, u Hrvatskoj su, koliko je poznato, do sada nezabilježena. Dobro je poznato da inozemni investitori ulažu tamo gdje su povoljni uvjeti za ulaganja i proizvodnju. Tako se zna da ti investitori dobivaju različite velike financijske potpore od mađarske ili srpske države. Općenito je Srbija privukla ogromna inozemna ulaganja. U protekle tri ili četiri godine u Srbiju su strane kompanije uložile sedam milijardi eura. Što je s Hrvatskom?

Hrvatska je na ljestvici koja govori o regulativi poslovanja – Doing Business 2018., koju inače redovito objavljuje Svjetska banka, među 190 zemalja zauzela 58. mjesto sa 71,40 bodova, od maksimalnih sto. Za usporedbu, Makedonija se nalazi na 11. mjestu, što znači da ta zemlja pruža poduzetnicima znatno bolje uvjete za poslovanje. Njemačka je na 20. mjestu, Slovenija na 37., Crna Gora na 42., Srbija na 43. mjestu, Italija na 46., a BiH na 86. mjestu. Znači po više kriterija Hrvatska nije tako omiljena zemlja za poduzetnike. Međutim, više je primjera inozemnih kompanija koje posluju u Hrvatskoj i iz kojih dolaze informacije da im je u Hrvatskoj dobro poslovati. Posljednji primjer je tvrtka Harburg-Freundenberger Belišće, čiji nam je član uprave Zoran Uranjek u intervjuu nedavno kazao kako se njemački vlasnici kompanije čude što u Hrvatskoj ne ulažu i drugi stranci, s obzirom na njihova pozitivna iskustva.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Razlog za takav pristup stranih investitora je vrlo jednostavan. Oni znaju da je naše opredijeljenje uslužne djelatnosti, a ne tamo neke proizvodne djelatnosti. Mi smo zemlja kuhara, konobara, spremačica a ne zanimanja potrebnih za proizvodnju. Oni to znaju i ponašaju se u skladu s time.

Romel, 04.02.2019. u 11:32
strana ulaganja tog oblika (greenfield), a i takvog obujma, u Hrvatskoj su, koliko je poznato, do sada nezabilježena

Kud herbicid HDZSDP prođe , trava (greenfield) ne raste.

New Report

Close