Ukupno 110 organizacija traže cjepivo za sve i suspenziju patenata!

Autor: Suzana Varošanec , 06. travanj 2021. u 14:24
FOTO: REUTERS/Pavel Mikheyev

Spašavanje radnih mjesta za Hrvatsku je itekako bitno, i ako budu potrebne daljnje potpore i u naknadnom razdoblju tijekom ove jeseni i zime, plediramo na Vladu kako bismo s postojećim radnim mjestima dočekali vrijeme oporavka – uspješnu sezonu u turizmu 2022.  kao i za cijelo gospodarstvo. navodi predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić, prvi potpredsjednik SSSH-a za sektor usluga.

Globalnom sindikalnom apelu „Cjepivo za sve“ kojega međunarodni i europski sindikalni pokret upućuje povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. Travnja, pridružuje se i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), ujedno tako i kao supotpisnik ukupno 10-ak zahtjeva kojima navedene asocijacije plediraju sukladno tome za konkretno djelovanje administracija i agencija diljem svijeta.
“Više od 110 sindikata, socijalnih pokreta i organizacija civilnog društva potpisalo je apel kojim zahtijevaju proglašenje cjepiva zajedničkim javnim dobrom čovječanstva na kojem nije moguće ostvariti privatni profit, i to zato što su u njihov razvoj uložena ogromna javna sredstva, te stoga što je politička i moralna obveza omogućiti cijepljenje čitavom stanovništvu bez diskriminacije na temelju prihoda ili nacionalnosti”, navodi se u objavi SSSH-a u kojoj su istaknuti   svi zahtjevi, među kojima i oni koji se odnose   na sveobuhvatni izvanredni plan ulaganja za oporavak milijuna izgubljenih ili očuvanje ugroženih radnih mjesta, te na osiguravanje potpora svim radnicima, poljoprivrednicima, obiteljskim poduzećima, obiteljima koje žive i rade u neformalnoj ekonomiji, koji su izgubili dohodak, isplaćivanjem minimalnog dohotka za preživljavanje.
Predsjednik Sindikata turizma I usluga Hrvatske Eduard Andrić, istodobno prvi potpredsjednik SSSH-a za sektor usluga, zatim predsjednik Socijalnog vijeća za turizam čiji je  suosnivač HUP udruga ugostiteljstva te član Savjeta za praćenja i provedbu turističke sezone čiji je osnivač Ministarstvo turizma, navodi da apel kojem su se pridružili  ide k tome da se kroz procijepljenost radnika prevlada kriza u globalnim razmjerima, jer bez rada nema ni oporavka ekonomije, zbog čega se ne bi moglo računati ni na iste razine prikupljanja poreznih prihoda.
“Spašavanje radnih mjesta za Hrvatsku je itekako bitno, i ako budu potrebne daljnje potpore i u naknadnom razdoblju, dakle tijekom ove jeseni i zime, plediramo već sad na Vladu kako bismo s postojećim radnim mjestima dočekali vrijeme oporavka – uspješnu sezonu u turizmu 2022.  kao i za cijelo gospodarstvo. Činjenica je da naš turizam ima udjel veći od 20 posto u BDP-u, proizvodeći snažni utjecaj na mnoge druge sektore, pa je stoga bitno sačuvati i stalna radna mjesta u turizmu, kao i maksimalno aktivno radno stanovništvo”, ističe Andrić.
Ozbiljna zdravstvena i ekonomska kriza koju je izazvala pandemija koronavirusa, navode u Sindikatu, uništava milijune radnih mjesta, preostale čini prekarnima, a loše posljedice  dolaze do izražaja kroz povećanje siromaštva i bijede te ekonomske i socijalne nejednakosti u cijelome svijetu. Usto, produbljuje se jaz između sjevera i juga, te je stoga njihova središnja poruka kako aktualna globalna kriza zahtijeva i obvezuje na “spašavanje života i zaštitu radnih mjesta”.
Potpisnici navedenog  dokumenta pozivaju radnike diljem svijeta na mobilizaciju na Svjetski dan zdravlja te od vlada i agencija zahtijevaju na prvom mjestu djelovanje na temelju kriterija „Cjepivo za sve“ na temelju jamstva univerzalnog i hitnog pristupa cjepivima svim ljudima u svijetu. Među njihovim apelima je provedba međunarodnog sustava temeljenog na globalnoj pravdi, za razliku spram trgovačkog modela koji, navode, trenutno upravlja trgovinom i distribucijom roba i cjepiva, no isto tako traže i da se reagira sa suspenzijom patenata na cjepiva protiv COVID-19, i to ili “putem postojećih mehanizama u nacionalnom zakonodavstvo ili u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO)”.
Utvrđivanje planova, programa i financijskih resursa za transfer tehnologija i znanja nužnih za proizvodnju cjepiva u svim regijama i državama, i tako stvaranje uvjeta na temelju kojih što više zemalja može započeti vlastitu proizvodnju cjepiva protiv COVID-19, također je jedan od zahtjeva, uz univerzalni pristup lijekovima, zalihama, programima i opremi nužnima za liječenje oboljelih od COVID-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close