Uklanjanje valutnog rizika i niže kamatne stope najveće su koristi

Autor: Suzana Varošanec , 08. studeni 2022. u 22:00
Viceguverner HNB-a Michael Faulend na konferenciji Poslovnog dnevnika/L. Stanzl/PIXSELL

Viceguverner HNB-a u izlaganju istaknuo da su koristi uvođenja eura, prve rezervne globalne valute, dugoročnog karaktera, a troškovi jednokratni.

“Otpornost gospodarstva ulaskom u europodručje povećat će se iz tri razloga: uvođenjem eura eliminirat će se mogućnost deprecijacije tečaja, a time i materijalizacije valutnog rizika, hrvatske banke imat će pristup monetarnim operacijama eurosustava, a RH će imati pristup financiranju Europskog mehanizma za stabilnost”, rekao je viceguverner HNB-a Michael Faulend na konferenciji Zagreb-bankarsko i financijsko središte 2022.

U prezentaciji “Ulazak RH u europodručje – što nam donosi euro u izazovnim vremenima”, dodao je kako se pokazalo da je iza SAD-a europsko područje najrazvijenije po nizu paramenta, kao što niz kriterija definira koja je valuta svjetska – od pričuva međunarodnih banaka, preko međunarodnih obveznica do kredita. Euro je, ističe, čvrsto na drugoj poziciji iza dolara, zapravo je prva rezervna globalna valuta.

“Samo je jedna globalna valuta uz dolar, i to je euro koji se kreće na razini udjela 20-25%. Japanski jen kao treći na radaru je na par postotaka i to je važno istaknuti u trenutku kad RH uvodi euro. To je veliki plus koji daje mogućnost uživanja važnih benefita, počevši s povoljnijim mogućnostima zaduživanja te manju izloženost na svjetske šokove”, kaže viceguverner.

Prema Faulendu, javne financije više neće biti izložene valutnom riziku, što će značiti manji posredni rizik za ulagače, a time i nižu volatilnu premiju rizika. Koristi za RH su daleko veće od troškova, “jer su koristi dugoročnog karaktera, dok su troškovi jednokratni”. Viceguverner napominje i da će se smanjiti regulatorni trošak za banke, što znači smanjenje obvezne pričuve s 9% na 1%.

“Apsolutno najveća korist je uklanjanje valutnog rizika, baš s obzirom na specifičnost našeg gospodarstva koje je visokoeurizirano. Druga korist su relativno niže kamatne stope koje će Hrvatska uživati”, kazao je iznoseći primjer Mađarske, Poljske i Češke koje idu drugim putem i zato imaju više kamatne stope. Prema viceguverneru, spreadovi na RH obveznice povećali su se sa 100 baznih poena na 500 baznih poena zbog.

Komentirajte prvi

Organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Analitički partner

New Report

Close