Hrvatski grad ukida dva poreza i poduzetnicima štedi 4 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 20. listopad 2020. u 09:47
Od Nove godine u Osijeku se neće naplaćivati porez na potrošnju i na zakup javnih površina/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

Od ukidanja tih dvaju poreza najviše će koristi imati ugostitelji.

Grad Osijek ukida dva od tri poreza u nadležnosti grada od 1. siječnja 2021.: porez na potrošnju i porez na zakup javnih površina, čime će rasteretiti gospodarstvo za tri do četiri milijuna kuna godišnje.

Od ukidanja tih dvaju poreza najviše će koristi imati ugostitelji koji tvrde da su najpogođeniji odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite za obuzdavanje epidemije. Kako će (i hoće li) Osijek nadomjestiti navedeni manjak u gradskom proračunu tek treba vidjeti.

Mjeru je predložio gradski SDP, a iz Grada Osijeka poručuju da u suradnji s poduzetnicima nastavljaju pratiti stanje i “poduzimati sve što je moguće da se olakša položaj gospodarstvenika u vrijeme korona krize”.

“Uz već proljetos uvedene mjere za rasterećenje gospodarstva u iznosu preko 20 milijuna kuna te skorašnje ukidanje dvije trećine gradskih poreza, uvjeren sam kako ćemo zajedno s građanima i poduzetnicima uspješno doprinijeti očuvanju radnih mjesta i amortizaciji posljedica pandemije”, najpisao je u Facebook objavi zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Pližota.

Iz najvećega slavonskog i istočnohrvatskoga grada poručuju da su dosad pomogli lokalno gospodarstvo kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, obustavu naplate javnih površina, obustavu plaćanja najamnine za korisnike gradskih prostora koji nisu mogli obavljati djelatnost i druge.

Porez na potrošnju ugostiteljima odlučio je ukinuti i grad Bjelovar (dosad je ta stopa bila 3 posto), a što će ga godišnje, prema obavijesti o ukidanju tog poreza prije desetak dana, stajati oko 800 tisuća kuna.

Bjelovar će ugostiteljima sufinancirati i kupnju grijalica za terase te ih osloboditi plaćanja poreza za korištenje javnog prostora za terase.

Komentirajte prvi

New Report

Close