Ukidaju se naknade, kao i ovrhe za deset tisuća ljudi

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2021. u 08:46
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Još uvijek se razgovara i sa HEP-om o budućem modelu po kojem će korisnici plaćati struju.

Stanovnicima potresom pogođenih područja u Banovini tvrtke poput Hrvatske pošte, HEP-a, HRT-a i ostali pružatelji usluga u domaćinstvima, nastoje izaći ususret kako o računima i mirovinama do daljnjega ne moraju misliti. Svi su, u okviru svojih mogućnosti, odlučili maksimalno olakšati ljudima koji su ostali bez svojih domova, pišu 24 sata.

U ovim trenucima mnogi se brinu hoće li i kako dobiti mirovine, a na potresom pogođenom području živi oko 50.000 umirovljenika. Većina njih mirovinu preuzima od poštara, a iz Hrvatske pošte navode kako, što se tiče isplata mirovina i socijalnih naknada, i dalje će biti ista praksa. Korisnici će ih dobiti na adrese i predati ljudima koji su ostali na svojoj lokaciji. Oni koji su nakon potresa preselili na drugu lokaciju, trebaju se javiti isplatiteljima mirovina i socijalnih naknada i prijaviti novu adresu. Sve druge pošiljke također će se isporučivati, ili će korisnike čekati u poštanskom uredu. Ipak, naglašavaju kako privremeno ne rade tri poštanska ureda, i to Sisak 44000, Sisak-Caprag 44010 te Sela 44273. Ovaj posljednji navedeni nastavit će s radom čim se ukloni dimnjak. Zbog privremenog zatvaranja ureda, korisnici će na obavijesti dobiti informaciju gdje se pošiljka može preuzeti.

U tom siromašnom kraju Hrvatske više je od 10.500 građana pod raznim ovrhama, no proglašenjem katastrofe na tom području, sve ovrhe su odgođene, a kamate su zaustavljene. Iz Vlade pregovaraju s bankama o moratorijima na kredite.

Još uvijek se razgovara i sa HEP-om o budućem modelu po kojem će korisnici plaćati struju. Kako nam kažu u HEP-u, surađuju s lokalnim Stožerima kako bi dobili provjerene i točne informacije o stanju na terenu.

– HEP je donio odluku o obustavi ovrha i iskapčanja električne energije kupcima na području Sisačko-moslavačke županije za razdoblje od prva tri mjeseca 2021. godine. HEP kao najveći, ali ne i jedini opskrbljivač na hrvatskom tržištu električne energije, u suradnji s nadležnim državnim tijelima, priprema model podmirenja računa za električnu energiju čija je imovina teško stradala u potresu. Konzultacije su u tijeku te se definiranje modela očekuje u najkraćem mogućem roku – navode iz HEP-a dodajući kako su radnici HEP-a osigurali napajanje sa strujom gdje god je to bilo moguće.

Ravnateljstvo HRT-a također je oslobodilo svoje korisnike od plaćanja pretplate. Tako se, kako su naveli, privremeno ukida obveza plaćanja mjesečne pristojbe za ona kućanstva kod kojih je utvrđena nemogućnost stanovanja. Ovrhe su također obustavljene.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close