Ukidaju se kvote za zapošljavanje stranaca?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2019. u 16:00
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

rijedlogom Zakona o strancima koje je MUP uputio u javnu raspravu ukidaju se kvote za zapošljavanje stranaca i pojednostavljuje njihovo zapošljavanje, no poslodavci će prethodno morati provjeriti mogu li potrebe za radnicima zadovoljiti na domaćem tržištu.

Predloženi model ide u smjeru bržeg reagiranja na potrebe tržišta rada te na jasniji način propisuje odredbe vezane za ulazak, boravak i rad stranaca, rekla je Hini glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Marina Mandić.

Prijedlog ide u smjeru ukidanja kvota koje je dosad propisivala Vlada te predviđa novi jednostavniji model zapošljavanja stranaca kako bi se udovoljilo potrebama poslodavaca.

Veća povezanost državnih tijela i ustanova

No, poslodavci će prije zapošljavanja radnika iz trećih zemalja trebati putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provjeriti mogu li svoje potrebe zadovoljiti na nacionalnom tržištu radne snage.

Budući da nakon usvajanja tog zakona Vlada više ne bi propisivala godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca, prijedlogom se propisuje da se u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad prilaže pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Također se propisuju kategorije poslova za koje MUP putem nadležne policijske uprave, odnosno postaje izdaje dozvole za boravak i rad bez mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, primjerice za EU plavu kartu, investitore i pružatelje usluga.

Ujedno je, zbog novog načina zapošljavanja, propisana veća povezanost državnih tijela i ustanova (policijske uprave/postaje, porezna uprava, mirovinsko, inspekcija rada) u dijelu provođenja kontrole kao i zaštita radnika i njihovih prava, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Glasnogovornica Mandić ističe da će se tijekom postupka donošenja zakona, za koji je predviđena redovna procedura, konzultirati poslovna zajednica i poslodavci, Hrvatski zavod za zapošljavanje i druga tijela.

"Na taj način bismo, po usvajanju sadašnjeg prijedloga zakona, dobili zakon koji daje odgovore na potrebe tržišta rada", ističe Mandić.

Uvođenje dugotrajne vize

Zakonskim prijedlogom propisat će se dugotrajna viza kao odobrenje za boravak na području Republike Hrvatske koji je dulji od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana i propisati uvjete koje poslodavac mora ispuniti radi dobivanja mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Također će se omogućiti reguliranje privremenog boravka iz humanitarnih razloga za pripadnike hrvatskog naroda sa stranim državljanstvom te propisati povoljnije odredbe za stjecanje stalnog boravka u Hrvatskoj za članove obitelji hrvatskih državljana i pripadnike hrvatskog naroda koji imaju strano državljanstvo.

Članovi obitelji hrvatskog državljanina i pripadnici hrvatskog naroda za stalni boravak neće trebati ispunjavati uvjet od pet godina zakonitog boravka, već samo četiri godine te neće trebati dokazivati sredstva za uzdržavanje niti polagati ispit iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma.

Prijedlogom Zakona su dorađene i odredbe vezane za odobrenje dugotrajnog boravišta, odnosno propisivanje ponovnog stjecanja dugotrajnog boravišta pod povoljnijim uvjetima osobama kojima je iz određenih razloga prestalo dugotrajno boravište te ažuriranje prekršajnih odredbi.

Predstavnike zainteresirane javnosti MUP je pozvao da svoje primjedbe i prijedloge na objavljeni prijedlog zakona dostave putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanje u roku od 30 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close