Ugostitelji nezadovoljni. ‘Tu će biti problema. Kako ćemo uspjeti kad je špica?’

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2024. u 10:15
Foto: Unsplash

Očekivali su legalizaciju kartičnih napojnica, no trebaju se fiskalizirati i gotovinske,

Uoči nove turističke sezone ugostitelji su nezadovoljni jer niti jedan njihov zahtjev nije usvojen. Kap koja je prelila čašu, uz nedostak radne snage, za njih je legalizacija napojnice. Očekivali su legalizaciju kartičnih napojnica, no trebaju se fiskalizirati i gotovinske, piše HRT.

“Prije svega na iznos koji je na godišnjem nivou smatramo da bi se on trebao odnositi na neki postotak u nekom prometu, a ne definirani iznos jer nije isto. Dosta nespretno napravljeno obračun i način sprovedbe toga do kraja. Nama se stvarno komplicira i zahtjeva dodatni napor, drugim riječima mi moramo još jednu osobu uposliti na pola radnoga vremena da bi mogli to popratit, kazao je ugostitelj Dražen Lesica.

“Kod svakog zakona važno je da je provediv, a ovaj je apslutno zapeo na terenu”, ističe predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Nikola Eterović.

“Zakon je ok, ali pod uvjetom da neki lokal izdaje 6-10 računa , gdje će konobar imati vremena za vraćat se računu, fiskalizirat napojnicu. Svakako bi bilo jednostavnije da se prihvati naš prijedlog da je dozvoljeno na kraju smjene fiskalizirati sav iznos napojnice”, ističe Eterović.

A fiskalizacija računa i napojnica u ugostiteljskim objektima koji imaju velik promet značit će za konobara posao koji iziskuje dodatno vrijeme.

“Tu će biti problema. Kako ćemo uspjeti kad je špica? Stvarno ne znam kako ćemo to uspijevati sad kad dođe ta aplikacija, ali ne znam kako će to biti”, napominje konobar Samir.



Uopće nema problema sa, slažu se svi naši sugovornici bezgotovinskim plaćanjima, odnosno kartičnim.

“Kod gotovinske napojnice konobar mora trčati i vrćati se naplatiti gostu račun, vraćat se na kasu, otvarat račun, upisati iznos napojnice- fiskalizirati, to neprovedivo kad u lokalu imate 400, 600, 700 računa dnevno”,naglasio je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Nikola Eterović.

U ugostiteljstvu se ne radi samo o prodaji proizvoda, već i o ugođaju u kojem ga plasiraš, a ako se ugostiteljski objekti sve više zatvaraju i otežava im se poslovanje- pitanje je gdje će gosti moći uživati u kvalitetnom iću i piću? Zaključuju naši sugovornici…

Komentirajte prvi

New Report

Close