Ugostitelji između nižih cijena i viših plaća biraju radnike

Autor: VLM , 04. siječanj 2020. u 10:16
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

– Naša je politika da svaki višak reinvestiramo, a tako ćemo i dalje. S tim da smo sada u znatno ugodnijoj poziciji – kaže vlasnik prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, rovinjskog Montea, Danijel Đekić.

Svakim danom nove godine u restoranima je sve manje tehničkih problema izazvanih sniženjem PDV-a. Od 1. siječnja ugostitelji na hranu i slastice plaćaju 13 umjesto 25 posto, ali zbog pogreške pri unosu, mnogima su na kraju izlazili računi na kojima je i za sokove, vino… obračunat krivi, niži PDV. Sve se odmah ispravlja, a ako se ne računa malo stresa, oštećenih nema. Niži PDV ugostiteljima će ove godine uštedjeti 900 milijuna kuna. Većina zna što će s tim novcem.

– Naša je politika da svaki višak reinvestiramo, a tako ćemo i dalje. S tim da smo sada u znatno ugodnijoj poziciji – kaže vlasnik prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, rovinjskog Montea, Danijel Đekić.

– Dio ćemo uložiti u dizanje kvalitete, a dio u plaće naših dvadesetak stalno i sezonski zaposlenih. Sniženja cijena ni u Monteu ni u većini restorana neće biti.

– Za to nema prostora. Mnoge je ugostitelje PDV od 25% proteklih godina potpuno iscrpio, a mnoge doveo i na rub zatvaranja i sada im je prioritet dizanje plaća jer će ostati bez radnika. I, naravno, ulaganje u kvalitetu – kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Komentirajte prvi

New Report

Close