Ugostitelji iz Neuma čekaju drastičnu promjenu: Možemo zaboraviti na zaradu, profitirat će samo jedan grad

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2022. u 09:57
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dok je otvaranje Pelješkog mosta za Dubrovnik, Pelješac i ostatak Hrvatske s turističke i gospodarske strane velika i važna vijest, u Neumu su zabrinuti.

Tamošnji ugostitelji i hotelijeri kažu da od utorka ništa više neće biti isto.

Ugostitelji i trgovci zabrinuti su da će uvelike opasti promet magistralnom cestom kroz Neum, što će njima ugroziti poslovanje, a zabrinuti su i hotelijeri i privatni iznajmljivači apartmana jer će, kako kažu, vjerojatno biti manje gostiju, piše Čapljinski portal.

“Stvari treba nazvati pravim imenom i iskreno reći – ugostitelji i trgovci dosta su novca zarađivali od turista koji su putovali magistralom prema Dubrovniku i obratno”, kaže nam jedan ugostitelj koji uz magistralu već dugi niz godina drži restoran.

“Od utorka će se stvari promijenti. Svi ti turisti, a to su bili mahom Poljaci, Česi, Nijemci… nakon čekanja na granici, koje je nekad znalo biti dugo i preko sat vremena, stali bi u Neumu da se osvježe, ručaju/večeraju, popiju piće… I pazite, to nije bio mali broj ljudi, od početka do kraja sezone”, govori on.

Dodaje kako se radilo o gostima kojima su cijene bile pristupačne.

“Sa svojim standardom njima su ove cijene bile jeftine, i naravno da će stati da ovdje ručaju ili večeraju prije nego što dođu u Dubrovnik, gdje je sve deset puta skuplje”, dodaje.

Boji se velikog pada prometa odmah po otvaranju Pelješkog mosta.

“Dođite početkom kolovoza pa pratite broj auta koja idu preko mosta, i broj auta ovdje na magistrali. Nitko neće htjeti čekati na granici satima sada kada imaju cestu skroz do Dubrovnika, bez čekanja. To će se na nas dobro odraziti”, ističe za ČA::portal neumski ugostitelj.

Zabrinuti su i hotelijeri i privatni iznajmljivači apartmana. Oni također smatraju kako će se smanjiti broj noćenja u odnosu na dosadašnje brojke.

“Stvari jednostavno neće biti iste, fokus će se prebaciti na Pelješac. Dobar broj gostiju Neum je koristio kao destinaciju za noćenje, odakle su posjećivali Mostar, Dubrovnik, općenito dubrovačku obalu, ali to će se sada sigurno promijeniti. Nitko ne želi čekati na granicama satima”, ističu naši sugovornici.

Pitali smo ih može li novootvorena cesta Stolac-Neum na neki način kompenzirati taj gubitak kojeg se boje.

“Teško. Ta cesta nama neće donijeti ništa u turističkom smislu. Olakšat će nama mještanima put to Mostara i unutrašnjosti BiH, kao i turistima koji dolaze u Neum iz unutrašnjosti BiH, da ne moraju prelaziti granicu i čekati u redovima. Ti gosti, iskreno rečeno, nisu bili naši glavni konzumenti, barem kada je u pitanju ugostiteljstvo uz magistralu”, govori ugostitelj s početka priče.

Po njemu, od ove ceste najviše će benefite imati Stolac.

“Trgovine, prodavači voća i povrća uz cestu, kafići, restorani koje se nalaze u Stocu sada bi mogli imati koristi od turista-prolaznika, jer od centra Stoca do centra Neuma treba se voziti sat vremena, tako da je Stolac idealno mjesto za pauzu”, kaže sugovornik.

Na kraju zaključuje kako nitko neće propasti, ali to više neće biti kao prije.

“Radit će se, mora se raditi i živjeti, ali mislim da zlatna vremena i dobru zaradu od turzima od stranih gostiju u Neumu možemo zaboraviti”, ističe ovaj ugostitelj.

Neum će tako u sezonama ispred sebe morati ponuditi neke nove sadržaje kako bi privukao goste da zbog kvalitetnog i raznovrsnog sadržaja ostanu u ovom gradu tijekom ljeta, što bi puno značilo za djelatnike u turizmu, odnosno ugostitelje i hotelijere, piše Čapljinski portal.

Komentirajte prvi

New Report

Close