Udruženi developeri traže 10 izmjena zakona

Autor: Ivan Pandžić , 16. prosinac 2008. u 22:00

Cijene stanova u 2009. mogu samo rasti

Donedavno dvije udruge developera udružile su se pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca(HUP) i prvi puta izašli u javnost najaviši, među ostalim, više cijene stanova koji će se početi graditi 2009. U situaciji kada prodaja stanova opada, a cijene stagniraju, razlog za povećanje cijena novih stanova vide u tome što cijene zemljišta i dalje rastu, te se investitori dodatno opterećuju i od strane države i lokalne uprave, te banaka koje sve teže odobravaju kredite.

Porez na zemljište
U udruzi je 50 tvrtki, te najavljuju da će tražiti 10-ak izmjena zakona koji će omogućiti nesmetana ulaganja u nove projekte koji su na razini članica udruge procjenjeni na visokih 10 milijardi eura. Zalagat će se za uvođenje poreza na neizgrađeno zemljište kako bi potakli promet po prihvatljivim cijenama, već su počeli s lobiranjem za izmjenu zakona koji u turističkim zonama ne dozvoljava vlasništvo objekta i etažiranje, borit će se protiv povećavanja komunalnog i vodnog doprinosa, lobirat će u Saboru i Vladi da se bankama pošalje signal za smanjenje kamata i lakšem odobravanju kredita. Već dok je osnivana, Udruga je uspjela srušiti visinu naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, te je i preko HUP-a aktivno lobirala za Zakon o golfu. Sve u svemu, građevni lobi je dobio još jednu utjecajnu udrugu u kojoj su osim Ingre i IGH, zagrebački i splitski Profectus, Kamgrad, Konstruktor, Industrogradnja, VMD promet, GTC, Zagreb Montaža, Lavčević, Dal Koning, Hidrocommerce i mnogi drugi. “Kamate trebaju biti niže, krediti se lakše odobravati, ne smiju se povećavati lokalni nameti, a cijene zemljište bi trebale padati ako se želi sačuvati ulaganja od 10 milijardi eura. Kriza je samo jedan od uzroka koji će usporiti gradnju, ali puno ovisi i o zakonskim rješenjima koji nas ne bi trebala ograničavati.” rekao je predsjednik udruge Igor Oppenheim.

Turističke zone
Što se tiče Zakona o golfu, u udruzi ima 11 developera koji ih žele graditi, a investicija je procjenjena na 1,5 mlrd. eura. U turističkim zonama T1 i T2 traže mogućnost etažiranja i prodaje stambenih i turističkih objekata. kao jednog od ključnih poteza u razvoju turizma. “Ni jedan projekt u turističkim zonama nije realiziran jer banke ne kreditirati objekte koji se ne mogu prodati”, rekao je Vicenco Blagaić iz splitskog Profectusa. Udruga će se truditi u javnosti stvoriti i dojam kako su cijene stanova realne i da nema prostora za snižavanje bez nižih cijena zemljišta. Zbog toga su prezentirali i računicu po kojoj u cijeni stana u Zagrebu od 1835 eura, sada 26% čini cijena zemljišta ili 400 do 410 eura. “Prostora za snižavanje cijena nema jer bi investitori već reagirali snižavanjem cijena” rekao je Danijel Babić iz Profectusa.

činjenice

Etički kodeks
Udruga će donijeti etički kodeks po kojem članovi neće moći biti oni koji se bave preprodajom zemljište, nego samo oni koji i grade

Skuplji od Španjolske
Vodstvo Udruge tvrdi da su cijene zemljišta na Jadranu dva do tri puta veće nego u Španjolskoj i Portugalu

Usporavanje investicija
Za sljedeću godinu su najavili veliko usporavanje građevnih investicija koje će naštetiti gospodarstvu, ako se ne pomogne developerima

Rast radova
Od siječnja do rujna 2008., fizički obujam radova u građevini je porastao 12% u odnosu na isto razdoblje 2007.

Komentirajte prvi

New Report

Close