U završnici aktivnosti za digitalizaciju kompletnog procesa građenja

Autor: Suzana Varošanec , 02. studeni 2022. u 13:34
E-Građevinski dnevnik nova je platforma za vođenje svih novih gradilišta do završetka građenja/M. Šabić/PIXSELL

U javnoj raspravi prijedlog koje će omogućiti da od 1. siječnja krene eGrađevinski dnevnik.

Zahvaljujući europskim poticajima i sukladno aktivnostima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u završnici su aktivnosti kojima se u cijelosti digitalizira proces građenja, što je ujedno nova odrednica koja će oblježiti investicije u nove građevinske projekte.

Pored toga, digitalizacija postaje odlučujuća i za proces prostornoga planiranja. Sve navedeno sastavnica je zapravo većeg paketa zakonskih izmjena o kojima ovaj resor, putem portala eSavjetovanja, trenutno provodi javno savjetovanje glede pet obrazaca prethodne procjene za propise iz svoje nadležnosti.

U trajanju do 11. studenog, savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvorili su i za obrasce prethodne procjene izmjena i dopuna Zakona o građenju te Zakona o prostornom uređenju.

Zakonske pretpostavke
To je signal da se u resoru ministra Ivana Paladine dovršavaju zakonske pretpostavke tako da od 1. siječnja 2023., u odnosu na nova gradilišta koje se otvore u budućem razdoblju, u punu primjenu kao obvezatni krene eGrađevinski dnevnik – nova platforma za vođenje svih novih gradilišta do završetka građenja, kako bi se pripremila sva dokumentacija za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole

Riječ je o kompletnom oživotvorenju tog modula ISPU-a, inače projekta čiji je cjelokupni razvoj financiran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz projekt “Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli”.

Za rad po novim transparentnim pravilima, kako bi se gradilišta digitalizirala, tijekom godine provodila se i edukacija za oko 30.000 stručnih osoba. Za sve to je i važeći Zakon o gradnji, u izmjenama koje se najavljuju potrebno uskladiti i sa Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o općem upravnom postupku.

30

tisuća stručnjaka prošlo je edukaciju za rad po novim pravilima

Njime se od 1. siječnja ove godine propisuje elektronička komunikacija putem sustava državne informacijske infrastrukture između javnopravnih tijela i stranaka i drugih sudionika u upravnom postupku, zatim i podnesci dostavljeni u elektroničkom obliku, potom obavješćivanje putem informacijskog sustava, kao i institut elektroničke dostave.

Digitalni način rada
Od značajnih novosti iz ZUP-a jest i ona koja se odnosi na rješenje u upravnom postupku s kvalificiranim elektroničkim potpisom ovlaštene službene osobe. ISPU-ov modul eGrađevinski dnevnik potpisuje se elektroničkim potpisom putem kvalificiranih korporativnih kartica koje za svoje članove izrađuju inženjerske komore.

Do sada su ih imali projektanti i nadzorni inženjeri, dok su sad i svi voditelji gradilišta u postupku dobivanja gratis elektroničkih kartica. Time se zaokružuje korištenje digitalnog načina rada u sklopu nove e-usluge koja je u funkciji od 1. siječnja za sudionike koji su za to spremni.

Također, paralelno se priprema digitalna infrastruktura kako bi se unaprijedio sustav prostornog planiranja. Cilj je transformacija prostornih planova kao prijelaz važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik te digitalna transformacija poslovnih procesa u području prostornog uređenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close