U zadnji tren povećana pomoć vinarima, ponedjeljak zadnji rok za predaju računa

Autor: Marija Brnić , 10. rujan 2020. u 22:00
Josip Pavić, predsjednik Nadzornog odbora Erdutskih vinograda, koji su se prijavili za potporeDAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Mjere za ublažavanje posljedica pandemije u branši sada teže ukupno 
56,5 milijuna kuna. Agencija će u narednih mjesec dana na terenu obaviti kontrolu.

Dok u vinogradima traje berba, vinarima koji su brzom intervencijom Vlade i antikorona mjerama namijenjenima tom sektoru, ali i djelomičnom aktivacijom turizma uspjeli osloboditi svoje podrume za prihvat i preradu nove količine grožđa, stiže i potvrda da se namijenjeni iznos za pomoć povećao kako je bilo najavljeno.

Izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina od 2019. do 2023., Vlada je jučer odobrila povećanje iznosa za krizno skladištenje i kriznu destilaciju vina u alkohol za industrijsku proizvodnju.

U lipnju je vladinom odlukom bilo predviđeno da se za ove mjere vinarima izdvoji ukupno 43,5 milijuna kuna, a uz neiskorišteni dio iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi koji u uvjetima pandemije nije potrošen na aktivnosti marketinga i promocije u trećim zemljama, te rekonstrukcije vinograda, taj fond za pomoć pogođenim vinarima povećaje se za dodatnih 13 milijuna kuna, dakle na ukupno 56,5 milijuna kuna.

Za vinare koji su već podnijeli zahtjeve Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, to je očekivana vijest, a realizacija ove pomoći je u tijeku. U ponedjeljak istječe rok za ispostavu računa za destilaciju i skladištenje, nakon čega će Agencija na terenu obaviti kontrolu, u narednih mjesec dana, kako bi mogla uslijediti isplata potpore. Kako ističe potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, dosad s terena nije došla niti jedna pritužba zainteresiranih vinara na ovaj program.

Propozicije za potpore

Prema startnim propozicijama za realizaciju ove interventne mjere, za destilaciju su proizvođači mogli kandidirati najviše 30 posto zaliha i do iznosa 7,9 milijuna kuna, a otkupna kvota predviđena je na 6,5 milijuna litara vina.

S obzirom na to da nije moguće provesti povećanje kvote, jer bi to iziskivalo raspisivanje novog natječaja, a za to vremena nema jer provedba i isplata po ovom programu mora biti okončana do 15. listopada, predviđeno je da nominalni iznos potpore bude povećan. Također će u odnosu na prvotne kriterije doći do povećanja iznosa potpore za skladištenje i to zbog skraćenja roka skladištenja na 60 umjesto na 90 dana, jer je natječaj kasnio, pa je od objave do završetka mjere skraćen. Iznos postojeće potpore preračunat je na rok od 60 dana, pa će umjesto 1,8 kuna po litri vina u 90 dana potpora iznositi 3,6 kuna za 60 dana skladištenja. U objavi Agencije za plaćanja u poljoprivredi, odaziv proizvođača za destilaciju je velik i među njih 60-ak ima i onih najvećih, od Belja, Erdutskih vinograda, Iločkih podruma, Vupika i kutjevačkih Đakovačkih vina, kao i brojnih manjih vinarija.

Velik odaziv

Za neke je ovo bila i dobra prilika, jer vinski znalci reći će da se ovako skinula briga i riješilo vina slabije kvalitete, a ujedno očuvalo tržište od pritiska na drastično smanjenje cijene.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ali i premijer Andrej Plenković jučer su dodatno naglasili važnost ove mjere prema ovom pogođenom sektoru, posebice potaknuti “performansom” kojeg je pred vratima Vlade netom uoči sjednice izveo europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić, iskrcavši lubenice kako bi ukazao na neravnopravan položaj kojeg imaju domaći proizvođači u odnosu na europske poljoprivrednike.

Komentirajte prvi

New Report

Close