U Zaboku prva akademija za ‘anđele’ u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 14. siječanj 2019. u 13:11
U dvorcu starom 130 godina nekad je bila dječja bolnica, a sad je Energetski centar Bračak/Marko Urbić

U Bračak se ured useljava 21. siječnja i u njemu će se obrazovanje kombinirati s elitnim turizmom.

Jedan od najljepših i najočuvanijih zagorskih dvoraca, Bračak kod Zaboka, krajem siječnja i službeno će se moći pohvaliti da je pravo, 'anđeosko' zdanje.

U dvorac Bračak će se 21. siječnja svečano useliti prvi ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) na području Europske Unije, odnosno drugi WBAF-ov ured globalno, doznaje Poslovni dnevnik. Dvorac Bračak, star 130 godina, time će nakon obiteljske kurije grofova Kulmera, dječje bolnice i energetskog centra, dobiti novu funkciju.

Pretvorit će se u prvu akademiju za poslovne anđele u Hrvatskoj, a koja će kombinirati obrazovanje s elitnim turizmom. Baybars Altuntaş, predsjednik WBAF-a, te uspješni turski investitor, potpredsjednik Europske mreže poslovnih anđela (EBAN) i bivši stariji savjetnik Elite programa na Londonskoj burzi, programa namijenjenog jačanju investicijskih kapaciteta upravo malih i srednjih tvrtki perspektivnih za ulaganja, baš onih koji prvi privlače kapital poslovnih anđela, u dvorac Bračak donosi pandan onome što se dosad moglo učiti u Londonu.

"Nakon što se Hrvatska kao mala zemlja, od svega četiri milijuna stanovnika, na Fifinom Svjetskom kupu uspjela izboriti do finala, i pokazala da ima 'velike' ljude, koji su uporni i srčani, što su kvalitete nužne u poslu, podržao sam ideju župana Krapinsko-zagorskog Željka Kolara da upravo u Bračku, dvorcu bogate povijesti koji je pomoću tehnologije i znanja pretvoren u jedno vrlo pametno zdanje, WBAF otvori svoj prvi ured u Europskoj Uniji", kaže Altuntaş.

Renata Brkić, visoka povjerenica WBAF-a za Hrvatsku kaže da će prva usluga koju će ponuditi u dvorcu Bračak biti Međunarodni program obuke za investitore Qualified Business Angels Certificate (QBAC) pod nazivom QBAC Bootcamp Croatia. "QBAC program je WBAF dosad provodio na Londonskoj burzi, a u suradnji s uredom za Hrvatsku nadogradili smo ga s ponudom elitnog turizma te ćemo ga kao QBAC Bootcamp Croatia ponuditi globalnom tržištu", kaže Brkić.

Navodi da za tu uslugu postoji tržište od 500.000 poslovnih anđela. "Prva grupa kreće u svibnju", ističe Brkić. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije te inicijator otvaranja WBAF-ovog ureda u Hrvatskoj, a koji je postao i predsjednik upravnog odbora WBAF za Hrvatsku, kaže da je ovaj projekt potvrda da je županija prepoznata kao institucija koja je otvorena, konkurentna i partner poslovnog sektora.

 

Brkić

Prvo ćemo, od svibnja, u Bračku nuditi uslugu međunarodnog programa obuke za investitore.

"U prvih godinu dana želimo stvoriti poduzetničku mrežu poslovnih anđela ne samo iz Hrvatske, već i zemalja EU, educirati investitore sukladno kvalificiranim ulagačkim tečajevima koje ćemo pripremiti i identificirati kvalitetne poslovne prilike u koje se može ulagati na ovom području", kaže Kolar. Dodaje da im je već 2020. cilj da okupe barem 20 ulagača te pokažu prve primjere dobre prakse povezivanja poduzetnika početnika i investitora te organiziraju barem jedan kongres uz podršku WBAF-a.

Pojašnjava da je županija nositelj licence WBAF-a, a da će operativno uredom za Hrvatsku upravljati Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Uz župana Kolara u upravnom uredu WBAF-ovog ureda su još glavni direktor HUP-a Davor Majetić, pomoćnik ravnatelja HZMO-a Dražen Mršić, bivši predsjednik uprave Hanfe Petar-Pierre Matek, kao i Renata Brkić. Ona navodi da WBAF tijekom ove godine planira otvoriti niz ureda po svijetu. Prvi je otvoren lani u Tanzaniji.

Ovaj u Hrvatskoj drugi je. Slijede na Tajvanu, u Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Makedoniji i Brazilu. "WBAF otvaranjem ovog ureda pruža Hrvatskoj priliku za umrežavanje u investicijskom svijetu. Uredu u Hrvatskoj bit će povjerena koordinacijska za članice EU od kojih visoke predstavnike u WBAF-u imaju Austrija, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Danska, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švicarska", kaže Brkić.

Kako doznajemo, WBAF i županija očekuju da se projekt financira na tržištu, kroz usluge obrazovanja i elitnog turizma. No, usto, navodno, otvorene su mu mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova, iz programa Obzor te iz EU omotnice za razvoj malog i srednjeg poduzetništva (COSME).

Komentirajte prvi

New Report

Close