U Vinkovcima probili led, kave serviraju uz najljepši osmijeh

Autor: Lucija Špiljak , 08. srpanj 2020. u 22:00
Udruga Bubamara krenula u projekt prije tri godine s crowdfunding /DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Uz konobare po struci radi i desetak osoba s invaliditetom, pretežito onih s Downovim sindromom i intelektualnim poteškoćama.

Vinkovački Buba bar prvi je kafić u Hrvatskoj koji zapošljava osobe s invaliditetom. Otvoren početkom srpnja ove godine nakon dugogodišnjeg čekanja na dozvolu i obnovu prostora, rijedak je naš primjer socijalnog poduzetništva.

U Buba baru uz konobare po struci radi i desetak osoba s invaliditetom koji uz kavu gostima poslužuju i najljepši osmijeh. Pretežito su to osobe s Downovim sindromom i intelektualnim poteškoćama koje su ujedno članovi Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, inicijatora projekta.

“Misija je integrativna i inkluzivna; promjena percepcije javnosti o potencijalima osoba s invaliditetom (OSI), dokazivanje potencijalnim poslodavcima da osobe s invaliditetom vrijede više nego se to misli kao radnici, osiguravanje prava na rad i na plaću, popravljanje životnog standarda tih osoba, zatim realiziranje pozitivne prakse kao poticaj ostalima koji se žele baviti zapošljavanjem OSI, pritisak na zakonodavni establishment u smislu donošenja afirmativnih regulativa po pitanju prava na rad OSI i po pitanju uređenja odnosa i pravila igre u socijalnom poduzetništvu, odnosno nastanka učinkovitog zakonodavnog okvira”, objašnjava predsjednik Udruge Tomislav Velić, dodajući da OSI nisu samo oni koji “crpe” društvo već postaju oni koji društvenom razvoju daju vlastiti doprinos.

Udruga postoji više od 35 godina i danas okuplja oko 1500 članova. U zadnjih sedam godina imali su više od 1000 ugovora o radu. “Tako društvo postaje vrijednije i bolje u cjelini, uvažavajući i vrednujući različitosti”, naglašava Velić.

S ovim su projektom krenuli prije više od tri godine crowdfunding kampanjom putem koje su prikupili 10.000 dolara. U uređenje prostora od oko 800 četvornih metara, koji obuhvaća kafić i novu kuglanu, uloženo je oko sedam milijuna kuna, uz financijsku potporu Grada Vinkovaca.

Kako su najavili, sadržaj će se dodatno širiti, a cilj je senzibilizirati javnost kako bi se srušile predrasude prema drugačijima i kako se OSI ne bi tretirali kao građani drugog reda.

Buba Bar d.o.o. je zamišljen kao tvrtka, 100% socijalno poduzetništvo, koja zapravo nema vlasnika, Udruga Bubamara je osnivač. Sav prihod (dobit) rasporedit će se na plaće i održivost, a tvrtka je u obvezi vraćanja kredita podignutog za izgradnju bara i vraćanja uloženih sredstava udruge.

Zahvaljujući ideji i inicijativi Udruge Bubamara došlo je i do izmjene i nadopune Zakona o socijalnoj skrbi, prema kojem je osigurano da OSI mogu raditi a da im se ne oduzme invalidnina.

Prema podacima HZZ-a, na dan 31. svibnja zaposleno je 748 osoba s invaliditetom (udio od 1,6% u odnosu na ukupno zaposlene), premda napominju kako to nije stvaran broj svih zaposlenih osoba s invaliditetom u RH.

Važnost izjednačavanja mogućnosti OSI godinama prepoznaje i Poslovni dnevnik kroz društveno odgovorni projekt Iskustvo zlata vrijedi, kroz koji spaja partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i onima slabijeg materijalnog stanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close