U veljači u samo dvije djelatnosti povećana zaposlenost

Autor: Jadranka Dozan , 21. ožujak 2021. u 22:00
Ukupan broj radnika u odnosu na lani manji je za 2,4%, odnosno za njih više od 31 tisuću/T. MILETIĆ/PIXSELL

Ukupan broj radnika u odnosu na lani manji je za 2,4%, odnosno za njih više od 31 tisuću.

Prošli je mjesec u pravnim osobama u Hrvatskoj bilo zaposleno 1,3 milijuna osoba, što je u odnosu na siječanj za 8885 osoba ili 0,7 posto manje. U usporedbi s lanjskom veljačom broj zaposlenih manji je za više od 31 tisuću, odnosno za 2,4%.

Računajući i zaposlene u obrtu i slobodnim profesijama te osigurane poljoprivrednike u veljači je ukupno bilo zaposleno nešto više od 1,5 milijuna osoba ili 2,2% manje nego godinu dana prije.

Promatraju li se samo pravne osobe, u veljači su zaposlenost povećale samo one u djelatnosti informacija i komunikacija (za 0,4%), čime su dosegnule gotovo 46.000 zaposlenih, te u poslovanju nekretninama (0,2%, na 8218).

Istodobno, najveći je pad zabilježen kod rudarstva i vađenja (2,2%) te u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (1,9%). U međugodišnjim usporedbama najizraženiji pad broja zaposlenih je, ne baš neočekivano, u turizmu i ugostiteljstvu.

Tvrtke koje se bave pružanjem smještaja te pripreme i usluživanja hrane u ovaj su mjesec ušle s 15,1% manje radnika nego u isto doba lani.

Dvoznamenkast pad, za 12,7%, je u djelatnosti poslovanja nekretninama. Dvije djelatnosti s najviše radnika- prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, danas imaju 3,5 odnosno 3,8% manje radnika nego prije godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close