U uslugama smještaja u lipnju izdano 2,8 posto manje računa nego lani

Autor: Jadranka Dozan , 05. srpanj 2023. u 13:00
Kroz fiskalne blagajne poduzetnika u ugostiteljstvu izdani su računi vrijedni ukupno više od 409 milijuna eura/D. Jaramaz/PIXSELL

Ugostitelji i iznajmljivači s godišnjim rastom prometa od 23,5 i 26%.

Reportaže s Jadrana ovog ljeta naglašeno se bave cijenama, od sladoleda pa do smještaja. Prema nekim procjenama, turističke usluge u prosjeku su poskupjele oko 30%.

U medijskim “razglednicama” su u prvom planu primjeri cijena koje najviše strše, a druge strane predstavnici sektora ističu rast “ulaznih” troškova – od cijene struje do plaća i nabavnih cijena namirnica.

Dok se raznih strana upozorava da bi se (pre)visoke cijene mogle obiti o glavu u idućoj sezoni, a možda već i u ovoj, iz Porezne uprave stigli su najsvježiji podaci o potrošnji mjerenoj fiskaliziranim prometima.

Buja trgovina na malo
Kroz fiskalne blagajne poduzetnika u ugostiteljstvu u lipnju su prošli računi vrijedni ukupno više od 409 milijuna eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 78 milijuna ili 23,5% više. Toliki postotni rast fiskaliziranog prometa u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića ostvaren je na 4,7% većem broju računa nego u lanjskom lipnju.

Karticama ili gotovinom prošli su mjesec, pak, plaćene usluge smještaja u iznosu 342 milijuna eura ili 26% više nego u lanjskom lipnju (s prijavljenih 271 milijun eura vrijednosti računa).

No, za razliku od svibnja kad je u usporedbi s prošlom godinom porast promet (za 46%) ostvaren i na većem broju izdanih računa, poduzetnici u toj djelatnosti u ovogodišnjem lipnju izdali su 2,8% manje računa nego u lanjskom.

Sa zahuktavanjem turističke sezone i prometi u sektoru trgovine bujaju. U trgovini na malo (bez motornih vozila) lipanjski promet premašio je 1,7 milijardi eura, čime je u odnosu na mjesec prije povećan 10%, a u odnosu na lipanj prošle godine za 13% odnosno za 157 milijuna milijuna eura.

Više od polovice ukupnog fiskaliziranog prometa maloprodaje već uobičajeno odrađuju super i hipermarketi, odnosno tzv. nespecijalizirane prodavaonice pretežito hranom, pićem i proizvodima za kućanstvo. One su u lipnju evidentirale 875 milijuna eura prometa, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 16% (ili 135 milijuna) više.

Pečat turističke sezone naglašen je i u djelatnosti prijevoza (kategorija Prijevoz i skladištenje). Poduzetnici u tom sektoru su nakon svibanjskih 49 milijuna eura (što je 31% više nego godinu prije) prošli mjesec prijavili 63,7 miliijuna eura fiskaliziranog prometa ili trećinu više nego u lanjskom lipnju.

Ove sezone nerijetko se čuje da su primjerice rent-a-car usluge jedne od onih s izraženijim rastom u odnosu na 2022. No, Porezna uprava unutar kategorije prijevoza od ove godine u podacima o fiskalizaciji zasebno prati samo fiskalizirane promete taksi službi.

Prema prijavljenim prometima poduzetnika u toj niši, u lipnju su izdali računa u vrijednosti 15 milijuna eura. Usporedbe radi, mjesec prije evidentirali su 12,3 milijuna prometa, dok je npr. siječanjski bio upola manji od prošlomjesečnog.

Dobro, ne i izvanredno
Među skupinama djelatnosti sa značajnim utjecajem turističke sezone su i Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti koje uključuju i putničke agencije i organizatore putovanja, ali i npr. usluge čišćenja.

Poduzetnici u tim djelatnostima i na mjesečnoj i na godišnjoj razini bilježe i ponajveći postotni rast. Sa 71,5 milijuna eura prošli mjesec prijavljenog fiskaliziranog prometa svibanjski (46 mil.) je premašen za 55%, dok je u odnosu na lipanj 2022. prijavljena čak 69% veća vrijednost računa.

Sve u svemu, rast vrijednosti i/li broja fiskaliziranih računa u pojedinim djelatnostima koje su izravno ili posredno vezane uz turizam poprilično se razlikuje. Opća je ocjena da će ova turistička godina biti dobra, ali ne i izvanredna kao prošla, no mnogi već strepe za iduću – ponajprije zbog ovogodišnjeg rasta cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close