U Thalassotherapiju Crikvenica ulaže se 28,4 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 08. srpanj 2014. u 22:01
U crikveničkoj bolnici također računaju na pacijente iz zemalja Europske unije, odnosno razvoj medicinskog turizma/FOTOLIA

Specijalna bolnica u županijskom vlasništvu kreće u dugotrajan projekt rekonstrukcije koji će se odvijati u četiri faze i trajat će desetak godina.

Thalassotherapia Crikvenica, specijalna bolnica za liječenje i rehabilitaciju bolesti dišnih organa i reumatizma u vlasništvu Primorsko-goranske županije u kolovozu će dovršiti natječaj za odabir izvođača u investicijskom projektu dogradnje vrijednom 28,4 milijuna kuna.

Investicija u tu ustanovu, čiji su temelji postavljeni prije više od sto godina, omogućit će proširenje terapeutskih kapaciteta, uvođenje novih metoda dijagnostike i liječenja, proširenje medicinskih djelatnosti te otvoriti dvadesetak novih radnih mjesta. Također, realizacijom razvojnog projekta osigurat će snažnija pozicija ustanove na tržištu zdravstvenih usluga Europske unije, te se očekuju  multiplikativni pozitivni učinci na gospodarstvo Grada Crikvenice i županije, ističe Damir Lončarić, direktor Thalassotherapie Crikvenica.

A to je tek početak ulaganja u ustanovu koja će se rekonstruirati u četiri faze i trajat će desetak godina.Do kraja 2015. godine u planu je izgradnja Thalasso medicinskog centra, što podrazumijeva rekonstrukciju i nadogradnju objekta vrijednu ukupno 23 milijuna kuna. Građevinsko- obrtnički radovi vrijedni 5,23 milijuna kuna financirat će se iz županijskog proračuna, decentraliziranim sredstvima namijenjenima zdravstvu. U 2015. očekuje se nastavak radova, koji će se financirati kreditom poslovne banke u iznosu od 11,7 milijuna, te sredstvima proračuna Primorsko- goranske županije u iznosu od dva milijuna kuna. 

 

20radnih

mjesta otvorit će rekonstrukcija Thalassoteraphije

Bolnica plaća kamate 
Iz decentraliziranih sredstava financirat će se i nabavka opreme vrijedne oko četiri milijuna kuna. Pritom se narednih šest godina vraćanje glavnice kredita banke planira financirati iz sredstava proračuna, a kamate i naknade banci sredstvima bolnice u ukupnoj vrijednosti od 1,6 milijuna kuna, doznajemo od ravnatelja Lončarića. U planu je i izgradnja rehabilitacije na otvorenom, kao i izgradnja sustava solarnog grijanja tople potrošne vode smještajnih objekata te kuhinje i rashlađivanje restorana objekta Ružmarinka. Taj će se dio financirati vlastitim sredstvima, potporom Ministarstva gospodarstva u iznosu 200 tisuća kuna te sredstvima iz Europskog fonda u vrijednosti od 950 tisuća kuna.

Oko 700 tisuća kuna vrijedna je obnova interne rasvjete koja će se realizirati u ovoj godini, kao i sustav navodnjavanja i hortikulture. Rehabilitacija na otvorenom posebno je uređena površina parka, a bit će namijenjena za liječenje i oporavak djece oboljele od astme i ostalih bolesti dišnog sustava, te fizikalnu rehabilitaciju djece i odraslih. U Bolnici ističu da će obnova interne javne rasvjete okoliša objekata stvoriti estetski ugođaj, dati dovoljno osvjetljenja i omogućiti uštedu energije, dok će se ugradnjom opreme za solarno zagrijavanje potrošne vode smještajnih objekata uz uštedu dugoročno stvoriti dodana vrijednost u doprinosu ustanove zaštiti okoliša.

Rehabilitacijski centar 
U Thalassotherapiji Crikvenica djeluju odjeli respiratorne rehabilitacije djece, otorinolaringologije, pedijatrije, interne medicine (pulmologija, alergologija, kardiologija), dermatovenerologije. Također se provodi i djelatnost baromedicine (hiperbarična oksigenacija) u bolničkom krugu u organizaciji privatne zdravstvene ustanove.Bolnica ima viziju djelovati kao zdravstveni rehabilitacijski centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju, od respiratornih, alergijskih i kožnih bolesti djece i odraslih, od bolesti sustava za kretanje kod djece i odraslih, od bolesti poremećaja prehrane te svih bolesti i stanja koja se mogu tretirati hiperbaričnom oksigenacijom (baromedicina). U crikveničkoj bolnici također računaju na pacijente iz zemalja Europske unije, odnosno razvoj medicinskog turizma čiji je Thalassoteraphia Crikvenica ujedno i začetnik.  

Nužni certifikati

Ulaganje osnova za korištenje EU fondova

Projekt dogradnje Thalassotherapie Crikvenica predstavljen je u ponedjeljak na press kolegiju župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, koji je pojasnio da je ta županija ustanovi dala suglasnost za pravo građenja 'Centra za sportsku i personaliziranu medicinu' koji bi se kandidirao za sredstva iz strukturnih fondova EU. Ravnatelj Bolnice Damir Lončarić istaknuo je da bez ulaganja Thalassotherapia ne bi imala zadovoljavajuće EU certifikate, a koji omogućuju povlačenje novca iz europskih fondova.    

Komentirajte prvi

New Report

Close