U Švedskoj montažno 80, a u nas samo pet posto obiteljskih kuća

Autor: Darko Bičak , 07. prosinac 2005. u 01:00

Gotove ili montažne kuće, koje u Hrvatskoj još nisu prihvaćene, jefinije su te se nekoliko puta brže grade od klasičnih, a prema istraživanju portala Info-nekretnine, za deset bi godina montažna gradnja mogla zauzeti veći dio tržišta nadmašivši klasičnu gradnju

Kvadrati stambenog prostora u Hrvatskoj su sve skuplji tako da se u Zagrebu ne može pronaći solidan stan ispod cijene od 1500 eura za kvadratni metar, a i najpovoljnii POS penje se do 960 eura. Upravo zbog toga mnogi pokušavaju riješiti stambeni problem na alternativne načine. U posljedne su vrijeme sve popularnije i gotove ili montažne kuće. Iako je teško odrediti koliko se u Hrvatskoj godišnje iz(g)radi takvih kuća, jer u iste statistike spadaju i raznorazne prigodne kućice, sojenice, vrtne kuće i sl., prema ponudi proizvođača i zastupnika može se zaključiti da ih je sve više.

Traju do 200 godina
Prema riječima Miroslava Stazića, predstavnika Emanite, jedne od novijih tvornica takve vrste u nas, danas je nakon završetka gotovo nemoguće primjetiti razliku između gotove, odnosno montažne kuće i one građene klasičnom gradnjom. Cijena kvadratnog metra montažne kuće, prema izračunu portala Info-nekretnine, kreće se između 300 i 850 eura po četvornom metru, ovisno o proizvođaču i dovršenosti objekta. S druge strane, kvadratni metar u klasičnoj gradnji cijeni se između 900 eur/m2 i 1100 eur/m2. Dakle, montaže su kuće u prosjeku 50 posto jeftinije od klasične gradnje.
Što se kvalitete tiče, i građevinari i proizvođači montažnih kuća slažu se kako je u pitanju otprilike podjednaka kvaliteta u ovim rasponima cijena. Međutim, mora se naglasiti kako montažne kuće uvijek imaju jednaki standard, dok klasična gradnja može uvelike varirati, pa se cijena klasične gradnje može spustiti i ispod cijene montažne, ali uz mnogo niži standard, odnosno daleko lošiju kvalitetu gradnje.
Što se trajnosti montažnih kuća tiče, procjenjuje se da je rok trajanja između 100 i 200 godina, s time da proizvođači daju primamljivo jamstvo na svoje proizvode. Primjerice, Marles daje 30 godina jamstva na svoje proizvode, dok Krivaja daje 60 godina na bilo kakva oštećenja i 100 godina na stabilitet kuća. Prema specifikacijama Domprojekta iz Zagreba, toplinska izolacija u montažnim kućama je 4-5 puta bolja od one u klasičnim gradnjama. Konkretno, standardni zid montažne kuće debljine od 21 cm ekvivalentan je zidu u klasičnoj gradnji debljine 1,5 metara.
Trajanje izrade je također različito u ove dvije vrste gradnje. Za kvalitetno izgrađenu obiteljsku kuću klasične gradnje potrebno je oko 12 mjeseci, dok je za montažnu kuću potrebno između dva i četiri mjeseca.

Slaba informiranost
Prednost montažne gradnje je što je većina posla obavljena u tvornici uvijek u jednakim uvjetima. Na gradilištu je potrebno svega nekoliko dana da se kuća montira i počne uređivati interijer. Također gradnja obiteljske kuće rijetko kad bude dovršena u zacrtanih 12 mjeseci zbog takozvane etapne gradnje. Naime, često zbog prevelikih apetita i premalih sredstava investitora gradnja obiteljske kuće nerijetko zna potrajati i po nekoliko godina. Kod montažnih kuća to nije moguće zbog načina gradnje. Kuća je nakon montaže, kad je kompletno završena, odmah useljiva.
Stanje na hrvatskom tržištu ukazuje na činjenicu kako se većina investitora, bilo za vlastite potrebe, bilo za tržište, još odlučuju na klasičnu gradnju, te kako su montažne kuće vrlo nisko zastupljene u postoku obiteljskih kuća, ispod pet posto. Kao razlog tomu navodi se slaba informiranost i percepcija slaboga kredibiliteta montažnih kuća. Međutim, posljednjih nekoliko godina stanje se počelo uvelike mijenjati u korist montažnih kuća.
Najpovoljniji proizvođač na hrvatskom tržištu je Krivaja iz Zavidovića koja preko svojih zastupnika nudi cijenu od 299 eura po kvadratu za montažnu kuću napravljenu do visokog rohbau. Drugim riječima, 299 eura se cijeni kuća napravljena do postavljanja podova, sanitarija, el. utičnica i sličnog.

I Amerika montažna
Razlog zašto Krivaja ima najnižu cijenu krije se, između ostalog, i u razlici valuta. Naime, proizvodnja Krivaja kuća nalazi se u Bosni i Hercegovini gdje je na snazi konvertibilna marka. Dakle, kupci Krivaja kuća plaćaju kvadrat “u markama”, a ne u eurima. Shodno tomu, dokle god euro ne postane prisutniji u Bosni i Hercegovini, Krivaja će moći imati povoljnije cijene svojih proizvoda. Krivajine i Marlesove montažene kuće u bivšoj su državi imale iste cijene – oko 600 njemačkih maraka po kvadratnome metru.
Kako u Hrvatskoj samo malobrojna poduzeća proizvode montažne kuće, sojenice, kućice za pse i slične manje objekte koje obuhvaća statistika, velik dio asortimana se uvozi. Tako je samo u prošloj godini, prema statistici HGK, uvezeno ukupno 634.123 komada takvih objekata za što je plaćeno oko tri milijuna dolara. Najviše smo uvozili iz Slovenije, Italije i Njemačke. Istovremeno je izvezeno 107.340 montažnih kuća vrijednosti svega 356 tisuća USD, i to najviše u Italiju, Rumunjsku i Sloveniju.
U stranim razvijenim zemljama, pak, montažne su kuće svakodnevnica. Primjerice, samo u Švedskoj 80 posto kuća je montažno, a cijela zapadna obala SAD-a je montažna. Prema istraživanju koje je prije nekoliko mjeseci proveo portal Info-nekretnine među vodećim domaćim graditeljima, postoji velika mogućnost da za 10 godina montažna gradnja zauzme veći dio tržišta od klasične gradnje.
Također, prema mišljenju struke, najveći problem za montažne kuće leži u mentalitetu ljud koji i dalje percipiraju montažne kuće kao nesigurnu gradnju koju malo jači vjetar može rastaviti u djelove, što ne odgovara činjenicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close