U spašavanju Petrokemije ostali samo domaći ulagači

Autor: Marija Brnić , 16. studeni 2017. u 14:24
Pavle Vujnovac, predsjednik Uprave PPD-a

Dokapitalizacija bi startati odmah skupštine 11. prosinca, a smatrat će se uspješnom prikupi li se najmanje 450 milijuna kuna.

U procesu dokapitalizacije Petrokemije, prema dostupnim informacijama, ostaju samo domaće tvrtke i fondovi. Tvrtke koje se bave proizvodnjom mineralnih gnojiva poljski Azoty i austrijski Borealis, koje su iskazale interes za ulaganje u Petrokemiju na javnom natječaju, uoči skorog postupka dokapitalizacije odustale su od sudjelovanja nakon provedenih dubinskih snimanja i rizika koje su uočili u kutinskoj tvrtki.

Zbog nesigurnosti ulaganja postavljali su, kako se čuje, određene uvjete za svoja ulaganja, a kojima država nije u situaciji udovoljiti. Od domaćih "igrača" ostali su, dakle, PPD, Ina, HEP, te mirovinski fondovi, koji, kako potvrđuje predsjednik uprave PPD-a Pavao Vujnovac, razgovaraju o mogućem konzorciju, a koji je, kaže, izvediv u okviru postojećeg modela privatizacije.

Preuzimanje rizika
"Nama je važno da Petrokemija opstane i da se održi proizvodnja, nije bitan sam udjel koji bismo imali", kaže Vujnovac, koji kaže kako PPD još razmatra s kolikim ulaganjem će sudjelovati u skoroj dokapitalizaciji, koja se provodi izdanjem novih dionica na zagrebačkoj burzi. Dokapitalizacija bi, nakon što je odobri skupština 11. prosinca startati odmah, a smatrat će se uspješnom prikupi li se najmanje 450 milijuna kuna. Povlačenjem iz igre Azotya i Borealisa od preostalih potencijalnih ulagača tako se iziskuje  veći doprinos za uspjeh procesa. Sam PPD nije, po svemu sudeći, spreman samostalno preuzeti sav rizik u Petrokemiji. 

Bez EU sredstava
Ono što investitorima ostavlja nedoumice niz je otvorenih pitanja koja se mogu naknadno pojaviti kao problem, primjerice pitanje subvencija, odnosno hoće li dokapitalizaciju s 253 milijuna kuna kojima je prije tri godine država ojačala Petrokemiju, te državna jamstva za dva kredita kod HBOR-a smatrati kao državnu potporu ili ne. Otvoren je i problem s ekološkim dozvolama za rad pojedinih postrojenja, koje ističu krajem ove godine i bez njih bi nastavak rada postrojenja mogao biti upitan. 

Zatvaranje tog problema, pak, iziskuje ulaganje od oko 35 milijuna eura, a za što sredstva iz EU fondova dosad nije bilo moguće koristiti zbog činjenice da je Petrokemija tvrtka u teškoćama. Petrokemija godinama ukazuje na problem troškova transporta plina, a i u PPD-u smatraju potrebnim mijenjati transportne tarife po uzoru na tarife u distribuciji, čime bi Petrokemija kao veliki industrijski potrošač dobio nešto niže cijene. Kada bi se taj problem sada počeo rješavati, početak primjene novih tarifa startao bi od iduće plinske godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

da nije bilo tih spasitelja ne bi ni trebali spašavanje

New Report

Close