U slučaju stečaja zaštita radnika ubuduće 5 mjeseci

Autor: Suzana Varošanec , 10. studeni 2019. u 22:00
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Početak primjene novih pravila vezanih za radnička potraživanja u drugom kvartalu 2020.

Materijalno-pravna zaštita radnika po Zakonu o osiguranju radničkih potraživanja u pravilu je i jedina zaštita koju radnici ostvare zbog stečaja poslodavca. Naime, naplata ostatka radničkih potraživanja u stečajevima je izuzetno mala – tek oko 22%. No, veliki broj radnika ne može steći uvjete za njezino ostvarivanje zbog prestanka radnog odnosa izvan 6 mjeseci od otvaranja stečaja. To je dio podataka Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT), zbog kojih Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kreće u zakonske promjene. A početak primjene se očekuje u drugom kvartalu 2020. Na dva temeljna načina, odnosno i kroz proširenje obuhvata radnika i kroz produljenje zaštićenog razdoblja, kane unaprijediti sustav zaštite prava radnika u insolvencijskim predmetima.

Tako se predviđa da pristup zaštiti imaju radnici kojima je radni odnos prestao 10 mjeseci prije otvaranja stečaja, kao i da zaštićeno razdoblje umjesto tri mjeseca traje pet mjeseci prije otvaranja stečaja. Navedena nova rješenja dio su obrasca prethodne procjene koji je objavljen na portalu e-savjetovanje. Ipak, on sadrži i novu obvezu, čini se ne baš laganu za stečajne upravitelje. Kako bi se osigurao učinkovit sustav zaštite, a navode i spriječile određene zlouporabe, predviđeno je propisivanje obveze za stečajnog upravitelja u slučajevima kad se otvoreni stečaj neće provoditi, što znači kad slijedi brisanje dužnika jer nema dostatne imovine.

Tada bi upravitelji trebali otvoriti namjenski račun na koji će biti uplaćene osigurane tražbine radnika te obračunati i uplatiti doprinose i poreze. Sada to radi AORT, pa za samo jednog radnika ispune 22 obrasca. Kažu i da je im je to značajno opterećenje u slučaju većeg broja radnika stečajnog dužnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close