U šest mjeseci preleti aviona naplaćeni 216 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella (VLM) , 26. kolovoz 2013. u 09:43
Željko Lukunić/PIXSELL

Na prelete otpada tri četvrtine prihoda Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja je ovog ljeta imala rekordnih 2511 letova u danu.

Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, ili zbog sve većeg broja putnika kojima se na Jadran ne isplati dolaziti automobilom, hrvatski aerodromi redom javljaju o dolasku rekordnog broja zrakoplova. Dobri se rezultati ne bilježe samo u broju slijetanja, već i u broju preleta hrvatskog teritorija. Prije dva tjedna, Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. ( HKZP) pohvalila se da je u zračnom prostoru pod svojom nadležnošću zabilježila rekordni broj od 2511 letova zrakoplova u jednom danu, od čega najviše preleta, što je najbolji ostvareni rezultat od samostalnosti Republike Hrvatske. Od navedenog broja letova te rekordne subote 10. kolovoza bilo je 1939 preleta, a ostalo su bila polijetanja i slijetanja zrakoplova u hrvatske zračne luke.

Lanjska dobit 4,3 milijuna

Prema podatcima koje smo dobili u HKZP, u prvih šest mjeseci 2013. prihodi od naplata preleta (“rutnih naknada“) u zračnom prostoru RH bili su 216,1 milijuna kuna, što je za 6,2 posto više nego prošle godine, kad je zabilježeno 203,4 milijuna kuna. Time se nastavlja dosadašnji trend- u prošloj, 2012. ukupno je od naplate preleta uprihodovano 448,1 milijuna kuna, što je bilo za dva milijuna kuna više nego 2011. Oko tri četvrtine ukupnih prihoda HKZP-a, tvrtke koja zapošljava 746 ljudi, ostvaruje se naplatom usluga kontrole zračnog prometa zrakoplovima u preletu, a tek manjim dijelom zrakoplovima koji slijeću na hrvatske aerodrome. Ukupni prošlogodišnji prihodi HKZP-a bili su 594,8 milijuna kuna, što je pet milijuna kuna manje nego 2011. ali i 60 milijuna kuna više 2010. Lanjska dobit bila je 4,3 milijuna, dok je 2011. bila 11,3 milijuna. 

Jeftiniji prelet

U HKZP navode da su, u suradnji sa susjedima, ove godine uspostavili mrežu direktnih ruta, čime se zračnim prijevoznicima godišnje ostvaruje ušteda od 1900 tona goriva. Cijena preleta se jednom godišnje utvrđuje u Bruxellesu u konzultacijama s korisnicima usluga, EK i drugim zainteresiranima. U Funkcionalnom bloku zračnog prostora središnje Europe, u Hrvatskoj je niža cijena preleta u odnosu na ostalih šest država tog bloka, što HKZP-u omogućuje tržišnu konkurentnost .

Komentirajte prvi

New Report

Close