U rujnu premašen promet najbolje 2019., krenuo DHT u Šibeniku

Autor: Marija Crnjak , 06. listopad 2022. u 12:50
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Predstavljanjem Strategije održivog turizma Hrvatske do 2030 godine započela je ovogodišnja manifestacija Dani hrvatskog turizma (DHT), na kojoj će se uz održivost pričati o novoj marketinškoj strategiji, jačanju kadrovske politike i edukacije u turizmu, te novim trendovima koje donose digitalni nomadi, influenceri i nove potrebe gostiju. 

DHT se ove godine održava u Šibeniku a kreće u atmosferi dobre sezone koja je napunila proračune i blagajne turističkom sektoru. Pred realizacijom su i potpore iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u ukupnoj vrijednosti od 2,2 milijarde kuna za javne projekte i projekte privatnog sektora, za što su natječaji raspisani jučer i traju do veljače.
Jutros su stigle i brojke o turističkom prometu u rujnu koji je za jedan postotni bod brojem noćenja nadmašio uspješnu 2019. Godinu. Prema podacima iz eVisitora, tijekom rujna ove godine ostvareno je 2,2 milijuna dolazaka i 12,9 milijuna noćenja, odnosno 16 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja nego li u rujnu 2021. godine. U odnosu na rujan 2019. godine, ostvareno je 95 posto dolazaka i 101 posto noćenja, odnosno 1 posto više noćenja nego li u rujnu 2019. godine. U prvih devet mjeseci imali smo 17,2 milijuna dolazaka i 99,7 milijuna noćenja, odnosno 37 posto više dolazaka i 24 posto više noćenja nego lani. U odnosu na 2019. godinu, u prvih devet mjeseci 2022. godine ostvareno je 92 posto dolazaka i 97 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine, javili su jutros iz Ministarstva.
„Poseban fokus ove godine stavili smo upravo na važnost razvoja održivog turizma, ali i održivog poslovanja u Europi kao najkonkurentnijem regionalnom turističkom tržištu na svijetu. Konkurentnog turizma nema bez kvalitetnih i stručnih kadrova, stoga smo priliku dali i mladim srednjoškolcima koji će nam predstaviti vlastite projekte te rješenja kako turizam može na vrlo inovativan način spajati tradiciju i nove tehnologije, ali i izazove i rješenja. Dane hrvatskog turizma zaokružit ćemo i zajednički obilježiti nagradama i priznanjima za sve one koji podižu ljestvicu kvalitete hrvatskog turizma te bez kojih nema daljnjeg uspjeha“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Komentirajte prvi

New Report

Close