U robotiku i 3D tisak propustilo investirati više od 80% građevinskih tvrtki

Autor: Mladen Miletić , 21. studeni 2023. u 06:33
Čak 97% stručnjaka očekuje da će tvrtke u kojima su zaposleni u sljedeće tri godine povećati ulaganja u digitalizaciju/PD

PlanRadar proveo istraživanje o digitalizaciji u građevinskom i nekretninskom sektoru.

PlanRadar, vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina koja surađuje s više od 120.000 stručnjaka u više od 75 zemalja, provela je istraživanje o postojećoj razini digitalizacije u građevinskom i nekretninskom sektoru, a obuhvaćene su i projekcije rasta za sljedeće tri godine.

Glavne teme izvještaja usredotočene su na dinamičan razvoj ulaganja u inovativne tehnologije građevinskog i nekretninskog sektora, zapošljavanje digitalnih stručnjaka i na mogući razvoj digitalizacije u svakoj od zemalja uključenih u anketu.

Problem su i propisi

U Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Srbiji, najveći postotak ispitanika kao prepreku vidi i nedostatak propisa s motivirajućim učinkom na promjene u građevinskoj industriji.

Pretradicionalan stav
Sudjelovalo je ukupno 1326 građevinskih stručnjaka iz 15 zemalja, uključujući Hrvatsku, Australiju, Austriju, Brazil, Češku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku, Španjolsku i V. Britaniju. Rezultati istraživanja pokazali su da 97% stručnjaka očekuje da će tvrtke u kojima su zaposleni u sljedeće tri godine povećati ulaganja u digitalizaciju, a 95% ispitanika smatra da je korištenje softvera smanjilo troškove njihovih projekata.

Također, rezultati otkrivaju što su mnogi građevinski stručnjaci iskusili u svom radnom okruženju. Iako stručnjaci naglašavaju da je za veću učinkovitost potrebna digitalizacija građevinske industrije, velik postotak tvrtki u posljednje tri godine nije investirao u tehnologije poput robotike (82%), 3D tiska (80%), umjetne inteligencije (74%), virtualne stvarnosti (72%) ili BIM (41%).

Nadalje, rezultati pokazuju da je 81% ispitanika iz Hrvatske na pitanje ‘Koliko je teška implementacija novih tehnologija u njihove timove/tvrtke’ odgovorilo ‘teška ili vrlo teška’. Također, u većini zemalja obuhvaćenih istraživanjem smatraju da je pretradicionalan stav dionika glavna prepreka u implementaciji novih tehnologija.

77

posto ispitanih stručnjaka potvrdilo je da postoje poteškoće u uvođenju novih tehnologija u tvrtke

Kad se analizira percepcija o lokalnim okolnostima, potrebno je istaknuti mišljenja iz Hrvatske (24%), Mađarske (11%), Poljske (14%), Rumunjske (13%) i Srbije (15%), gdje najveći postotak ispitanika smatra da je nedostatak državnih propisa s motivirajućim učinkom na promjene u građevinskoj industriji glavna prepreka.

Nadalje, PlanRadar je istražio i izglede za rast u sljedeće tri godine gdje 97% stručnjaka očekuje da će tvrtke u kojima su zaposleni u sljedeće tri godine povećati ulaganja u digitalizaciju. U osam od 15 zemalja ispitanici očekuju da će se ulaganja u digitalizaciju povećati 5-10%.

Programi i softver
Prema rezultatima ankete, glavna područja ulaganja u tehnologiju su programi i softver koji olakšavaju izgradnju i upravljanje nekretninama te 77% ispitanika očekuju povećanje ulaganja u navedeno.

Također, 68% ispitanika očekuje i porast ulaganja u digitalna rješenja koja podupiru obveze prema zaštiti okoliša koje proizlaze iz propisa o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Još jedno veliko područje ulaganja koje se ističe je BIM metodologija (Building Information Modelling – informacijsko modeliranje građevina) i 66% ispitanika misli da će ulaganje u ovo područje porasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close